Sve više zemalja za zabranu energetskih pića

Mnoge članice EU, kao i neke druge zapadne zemlje, traže da maloletnicima bude zabranjeno konzumiranje energetskih napitaka, jer štete zdravlju.
Sve više zemalja za zabranu energetskih pića
Foto: Pixabay
Mnoge članice EU, kao i neke druge zapadne zemlje, traže da maloletnicima bude zabranjeno konzumiranje energetskih napitaka, jer štete zdravlju.
 
Prema procenama Svetske zdravstvene organizacije, oko 68 odsto adolescenata i 18 odsto dece redovno konzumira energetska pića. U Evropi mladi, prosečno, mesečno popiju oko dva litra, a neki i do sedam litara ovih napitaka.
 
Na britanskom tržištu je od 2006. do 2014. godine prodaja energetskih pića povećana za 155 odsto. Litvanija i Letonija su već obustavile prodaju 2014, odnosno 2016. godine, a Velika Britanija je sve bliža tome.
 
Evropska komisija poručuje da je ograničavanje prodaje energetskih napitaka pitanje zakonodavstva svake članice i da u to nema nameru da se meša.
 
Istraživanje sprovedeno u Kanadi na oko 2.000 osoba u dobi između 12 i 14 godina utvrdilo je da je oko 74 odsto njih konzumiralo energetske napitke. Više od 55 odsto konzumenata potvrdilo je da je imalo najmanje jednu nuspojavu.
 
Čak 25 odsto ljubitelja energetskih napitaka imalo je povećan broj otkucaja srca, 24 odsto probleme sa spavanjem, 18 odsto glavobolje, pet odsto mučnine i povraćanje, a 3,6 odsto bolove u grudima.
 
Energetski napici sadrže jake stimulanse, najviše kofein, koji u kratkom roku podiže nivo budnosti i pažnje. Međutim, kroz duže vreme, kada dejstvo napitaka popusti, mogu izazvati osećaj umora i iscrpljenosti.
 
Istraživanje koje je sproveo Univerzitet Jejl pokazuje da je verovatnoća pojave hiperaktivnosti ili manjka koncentracije oko 66 odsto veća kod dece koja redovno konzumiraju energetske napitke.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.