Slovenački specijalci nisu prošli test NATO

Elitna 72. brigada slovenačke vojske nije položila test borbene gotovosti NATO, pišu slovenački mediji.
Slovenački specijalci nisu prošli test NATO
Foto: Pixabay (ilustracija)
To je izazvalo sumnje u to da li Slovenija može da ispuni svoje obaveze prema Alijansi.
 
Kako se navodi, 800 vojnika 72. brigade obrukali su se tokom vežbe za osposobljavanje u skladu sa standardima NATO na poligonu Poček prošle nedelje. Predstavnici NATO koji su ocenjivali borbenu gotovost vojnika u pet oblasti dali su im prelaznu ocenu samo u jednom polju, uprkos tome što su vojnici trenirali 18 meseci u Sloveniji i inostranstvu.
 
Mediji izveštavaju da "vojnici prema metodi CREVAL NATO saveza nisu znali da manevrišu u prostoru, oprema koju im je osiguralo Ministarstvo obrane pokazala se lošom, sa čizama su otpadali đonovi, a više je vojnika zbog promrzlina potražilo pomoć sanitetske službe i lekara".
 
Sada se postavlja pitanje da li slovenački vojnici mogu da učestvuje u međunarodnim operacijama posle aprila s obzirom da se pokazalo da oni neće biti borbeno spremni do tada. Očekuje da će vojska narednih dana komentarisati ishod vežbe.
 
Probleme u komunikaciji sa generalštabom i nekim generalima potvrdila je ministarka Andreja Katič, rekavši da je tek iz medija saznala detalje o rezultatima provere bataljona iz Maribora koji je učestvovao u proveri borbene spremnosti za kopnene snage u okviru NATO, te da o lošim rezultatima nije na vreme informisana i da je zbog toga ogorčena i zabrinuta.
  • Joca

    21.02.2018 07:37
    Prioritet
    Sada ne umeju da ratuju,kad su trebali nasu decu da pobiju bili su prvoklasni organizovani borci. Veliki su to ljigavi foliranti,trenutna strategija protiv nas im je ubedjivanje zemalja, koje nisu priznale Kosovo da to ucine. Povlace sve moguce poteze, kako bi nas oslabili i sto vise iskoristili.Kako kaze jedan moj prijatelj, ni casa vode mi od njih ne treba.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izborna komisija: Putin ubedljivo pobedio

Aktuelni predsednik Rusije Vladimir Putin ubedljivo je pobedio na predsedničkim izborima, koji su održani u prethodna tri dana, jer posle 70 odsto prebrojanih glasova ima podršku 87,17 odsto birača.