Delovi zida Varšavskog geta postaće istorijski spomenik

Dva preostala dela zida koji je služio za izolaciju nekadašnjeg Varšavskog geta trebalo bi da budu stavljeni na listu istorijskih spomenika, izjavio je regionalni zvaničnik zadužen za konzervaciju u Poljskoj.
Prema objavljenom predlogu, zid od crvene cigle u Ulici Sijena 53 trebalo bi zaštiti kao svedoka istorije i sačuvati ga za buduće generacije.
 
U predlogu se navodi da bi status spomenika pružio pravnu zaštitu "jedinstvenom istorijskom spomeniku, od neprocenjive vrednosti za jevrejski i poljski narod".
 
Na ovaj predlog se, međutim, može uložiti prigovor.
 
Zid je, inače, izgrađen 1940. godine, kada su nacisti zatvorili deo Varšave koji su nazvali "jevrejskim distriktom". Bio je visok četiri metra, uključujući metar bodljikave žice na vrhu.
 
Oko 450.000 stanovnika tog dela poljske prestonice umrlo je tamo od gladi i bolesti ili u gasnim komorama logora Treblinka.
 
Nemci su uništili geto i veći deo zida 1943. godine. Stotine stanovnika je pružilo otpor, ali je ustanak u Varšavskom getu ugušen iste godine, dok su gotovo svi jevrejski borci ubijeni.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.