Akjuveder: Visok rizik od poplava na Balkanu

Američka meteorološka služba "Akjuveder" objavila je vremensku prognozu za proleće 2018. u Evropi, u kojoj upozorava na visok rizik od poplava na Balkanu zbog čestih padavina.
Akjuveder: Visok rizik od poplava na Balkanu
Foto: Pixabay
Iako je tokom većeg dela zime zabeleženo manje kiše i snega na Balkanu nego što je prosek za taj period godine, meteorolog Alen Repert navodi da će se oluje s kraja zime nastaviti i tokom proleća.
 
"Akjuveder" upozorava da će naleti kiše i oluje s grmljavinom dovesti do natprosečne količine padavina u području od Grčke do Rumunije i Mađarske. Upozorava i da se zbog slabo pokretnih olujnih sistema očekuju padavine na tim lokacijama i više dana uzastopno, što povećava rizik od poplava.
 
Sneg će verovatno padati na planinama tokom marta, a u aprilu samo na najvišim tačkama, navodi "Akjuveder". Kako napominje da promena na blaže vreme sa kišom zajedno s otapanjem snega s planina povećava rizik od poplava.
 
"Poplave zbog čestih padavina i otapanja snega sa planina moguće su u dužem periodu, što bi moglo da dovede do kašnjenja u sađenju useva širom Balkana", rekao je meteorolog Tajler Rojs.
 
Osim opasnosti od poplava, "Akjuveder" upozorava na opasnost od klizišta, koja mogu da ugroze oblasti na Dinarskim Alpima i balkanskim planinama. Navodi se i da Alpima preti rizik od poplava zbog velike količine snega posle zime, koji će se brzo otopiti zbog blagog vazduha i čestih padavina.
 
Promena na blaže i vlažno vreme povećava i rizik od lavina, upozorava "Akjuveder".
 
U delu koji se odnosi na vremensku prognozu za Balkan, "Akjuveder" je objavio i fotografiju poplava u Obrenovcu 2014. godine.
  • Jackass

    25.02.2018 10:25
    Ja mislim da nema brige. Vodja je rekao da je lepo ukoriceno
  • Pi

    25.02.2018 10:04
    Ista priča kao i svake godine. Biće još jedan potop većih razmera a vladajuća garnitura će biti jako iznenađena.

    Nasipi u Vojvodini su izgrađeni 1968-e a od tada pa do sada ništa nije urađeno.

    U prevodu, fućka se dahijama za narod, štetu i onako neće oni plaćati.
  • imenjak

    24.02.2018 23:15
    prezimenjak
    Igor Mirović je za ovo kratko vreme uradio kilometre I kilometre nasipa na rekama širom Vojvodine, tako da se narode moj ne morate brinuti. Ako treba on ce licno puniti dzakove sa peskom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Odbor Saveta Evrope sutra o prijemu Kosova

Odbor Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) za politička pitanja i demokratiju razmatraće sutra izveštaj Dore Bakojani o aplikaciji Kosova za prijem u Savet Evrope.