Usvojena rezolucija o primirju u Siriji, Guta bombardovana posle usvajanja

Savet bezbednosti UN jednoglasno je usvojio rezoluciju kojom se traži "neodložni" humanitarni prekid vatre u Siriji u trajanju od mesec dana.
Usvojeni tekst "traži da sve strane u Siriji neodložno prekinu neprijateljstva na najmanje 30 dana iz humanitarnih razloga".
 
Cilj je "omogućiti dostavu humanitarne pomoći, medicinske usluge i evakuaciju bolesnih i najteže povređenih".
 
"Ovo nije mirovni sporazum za Siriju, tekst je čisto humanitaran", rekao je švedski ambasador u UN Olof Skog, jedan od predlagača rezolucije. 
 
Zapadne zemlje su tokom pregovora odbile ruski zahtev da svi humanitarni konvoji moraju dobiti zeleno svetlo vlade u Damasku. 
 
Predviđeno je da su iz prekida vatre isključeni Islamska država i al-Kaida. Na zahtev Moskve, izuzete su i "druge osobe, grupe i entiteti povezani s al-Kaidom i Islamskom državom, kao i druge grupe koje je SB označio kao terorističke". 
 
Ti izuzeci bi mogli da omoguće različita tumačenja, budući da Damask "teroristima" smatra pobunjeničke grupe koje imaju podršku zapada. Zbog toga, smatraju upućeni, poštovanje prekida vatre bi moglo biti prilično nasumično. Takođe na zahtev Rusije, SB će se za 15 dana ponovo sastati da bi utvrdio poštovanje primirja. 
 
S druge strane, rezolucija "poziva na momentalno podizanje opsada naseljenih mesta poput Istočne Gute, Jarmuka, Fue i Kefraje"
 
Odgovarajući na poređenja stanja u Istočnoj Guti sada sa stanjem u Alepu u decembru 2016, sirijski ambasador Bašar Džafari je prihvatio poređenje rekavši da će "Istočna Guta postati novi Alep". 
 
"Da, Istočna Guta će biti novi Alep, današnji Alep, onaj u kom milioni ljudi normalno žive", rekao je on. Zatim je isto predviđanje izneo i za provinciju Idlib.
 
Humanitarna pomoć je potrebna za više od 13 miliona Sirijaca, od čega je preko šest miliona interno raseljeno.
 
Sirijska Opservatorija za ljudska prava saopštila je da je istočna Guta večeras bombardovana, samo nekoliko minuta nakon što je Savet bezbednosti UN usvojio rezoluciju kojom se zahteva jednomesečno primirje u Siriji.
 
Avioni su bombardovali mesto Šifunijeh koji se, kako navodi Opservatorija sa sedištem u Britaniji, nalazi u enklavi pobunjeničkih snaga, preneo je Rojters.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.