Makedonija menja ime aerodroma "Aleksandar Veliki" kao gest upućen Grčkoj

Makedonija je započela proceduru promene imena aerodroma u Skoplju, koji nosi ime kralja-ratnika Aleksandra Velikog, kao gest dobre volje upućen Grčkoj.
Tursko udruženje TAV, koje upravlja aerodromom "Aleksandar Veliki" u Skoplju, započelo je rad na uklanjanju tri metra visokih slova koja na terminalu aerodroma ispisuju ime Aleksandra Makedonskog.
 
Aerodrom u Skoplju će se ubuduće zvati "Međunarodni aerodrom u Skoplju".
 
Do 2006. godine, ovaj aerodrom se zvao "Aerodrom Skoplje", ali je bivša Vlada Makedonije promenila njegovo ime u "Aleksandar Veliki".
 
Makedonija i Grčka rade na rešavanju spora starog 25 godina oko imena Makedonije, zbog toga što se to ime odnosi na grčku pokrajinu u kojoj je drevni kralj rođen.
 
Sadašnja Vlada Makedonije planira da auto-put, koji takođe nosi Aleksandrovo ime, preimenuje u "Prijateljstvo".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet