Merkel u vladu uključuje i svog kritičara

Nemačka kancelarka Angela Merkel predložila je ambicioznog mladog konzervativca za ministra zdravlja u novoj vladi i tako pokazala želju da u nju uključi i one koji su kritički nastrojeni prema njenoj politici.
Merkel je obećala nova lica u svom kabinetu posle postizanja koalicionog sporazuma sa socijaldemokratama. Ta stranka levog centra dobiće prema sporazumu moćno mesto ministra finansija, što je izazvalo javno negodovanje nekih članova Hrišćansko-demokratske unije (CDU) kancelarke Merkel.
 
CDU na Kongresu u ponedeljak treba da potvrdi sporazum o novoj vladi, koji treba da odobri i članstvo Socijaldemokratske partije Nemačke (SPD) koje glasa putem pošte. Taj rezultat se očekuje 4. marta, ali ga je teško predvideti.
 
Najzvučnije novo ime koje je Merkel predložila biće ministar zdravlja Jens Špan (37), vodeći zagovornik konzervativnijeg imidža CDU, suprotnog od centrističkog pristupa Merkelove.
 
Špan je oštro govorio o nemačkom pristupu integraciji imigranata, a 2016. godine je uticao da partijska konferencija usvoji poziv na odbacivanje pravila koje deci imigranata omogućava da budu dvojni državljani, prkoseći stavu vođstva CDU.
 
Špan, dosadašnji zamenik ministra finansija, ne krije da je homoseksualac i prošle godine je podržao legalizaciju istopolnih brakova u Nemačkoj, ali po drugim pitanjima zastupa konzervativnije stavove.
 
CDU će u novoj vladi imati jednak broj muškaraca i žena, a nova lica biće i ministarka poljoprivrede Julija Klekner (45) i ministarka prosvete Anja Karliček (46), dok je za novu šeficu kancelarkinog kabineta predložena Helge Braun (45).
 
Socijaldemokrate i treća članica koalicije, Hrišćansko socijalna unija (CSU), sestrinska partija CDU iz Bavarske, ne nameravaju da predlože kandidate za ministarske pozicije do okončanja glasanja o koalicionom sporazumu. Ipak, zna se da će novi ministar policije biti lider CSU Horst Zehofer.
 
Ako članstvo SPD odbaci koalicioni sporazum, jedine realne opcije biće manjinska vlada Angele Merkel ili novi izbori.
  • veki

    25.02.2018 23:37
    što da ne, za Nemačku je dobar
    Ovo joj je daleko pametnija odluka, od one kojom je dozvolila ulaz 1milionu Sirijaca.
    Naš Vučko za tako šta, nema mud.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.