Četiri predloga za novo ime Makedonije, protesti u Skoplju

Makedonska vlada saopštila je večeras da je posrednik UN Metju Nimic predložio četiri opcije za ime te države.
Četiri predloga za novo ime Makedonije, protesti u Skoplju
Foto: Pixabay (ilustracija)
Makedonska vlada navodi da je netačna interpretacija Rojtersa prema kojoj je premijer Zoran Zaev rekao da je "Makedonija iznela četiri opcije za rešenje spora oko imena sa Grčkom". Britanska agencija prenela je ranije da joj je Zaev rekao da su "predlozi Republika Severna Makedonija, Republika Gornja Makedonija, Republika Vardarska Makedonija i Republika Makedonija (Skoplje)".
 
"Javnost u Makedoniji i širom sveta zna da je te predloge predstavio Metju Nimic, specijalni izaslanik UN za pregovore o imenu. To znači da ti predlozi postoje, kao što je rekao Zaev, ali njih nije predložila Makedonija", saopštila je vlada u Skoplju.
 
Skoplje: Protest protiv promene imena
 
Nekoliko hiljada ljudi okupilo se večeras u Skoplju da bi protestovali protiv promene imena Makedonije. Kako prenosi makedonski list "Večer", uprkos lošim vremenskim prilikama, na protestu se okupilo više od 10.000 ljudi.
 
Demonstranti su se najpre okupili ispred misije Evropske unije u Skoplju, da bi odatle krenuli ka zdanju makedonskog parlamenta. Učesnici protesta mahali su makedonskim zastavama i nosili transparente sa natpisima "Zaustavite grčki rasizam" i "Stop pregovorima". Tokom protesta zapaljena je i grčka zastava.
 
Opoziciona VMRO-DPMNE ogradila se od protesta, odnosno poručila da ona nije organizator skupa.
  • @milicica

    28.02.2018 08:44
    @milicica
    Ocigledno niste dovoljno upuceni, Grcka je najveca americka luka u Evropi.
    Ako malo vise vremena provodite u Grckoj, osim 10 dana na plazi, znali bi ste da je vecina visoko obrazovanih Grka zavrsila americke koledze u Solunu ili Atini ili su studirali u UK ili USA. Totalna amerikanizacija. Ni jedan Giorgos nije Jorgos nego Dzordz.
    Situacija sa BYR Makedonijom traje od momenta izglasavanja nezavisnosti a Grcka je strpljivo cekala.
    Uvek su duzni i nikom nisu duzni.
    Ispred nas su 3 koplja.
  • Steva

    28.02.2018 07:55
    Predlog
    A može li Banana Republika Makedonija (BRM)?
  • V

    28.02.2018 05:55
    nerazumevanje stvarnosti
    kome još nije jasno da se ovde ne radi o iskrenim razlozima i stvarnoj bojazni da zbog opšteprihvaćenog imena Makedonija će Makedonija imati pretenzije prema grčkoj teritoriji?

    Sve to je samo scenario da se jedna zaostala balkanska zemlja kasnije primi u EU i Nato.
    Isti slučaj sa slovenačkom blokadom Hrvatske, Kosovom koje usporava Srbiju, Srbijom koja usporava Kosovo...
    No, to su samo izgovori za usporeno primanje namenjeni narodnim masama.
    Pravi razlozi nisu toliko krivica EU, koliko teška zaostalost ovih državica koje su nespremne da se pridruže normalnim zemljama - dakle sami su/smo krivi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.