Nakon napada na dvostrukog špijuna još 18 osoba zatražilo pomoć lekara

Britanska policija saopštila je da je ukupno 21 osoba dobila lekarsku pomoć posle upotrebe nervnog agensa u napadu na bivšeg dvostrukog špijuna i njegovu ćerku.
Vršilac dužnosti šefa policije Viltšira, Kir Pričard, rekao je da su jednom broju tih ljudi urađene analize krvi, pružena im je podrška i dati su im bolnički saveti.
 
U taj broj uključeni su i bivši agent Sergej Skripal, njegova ćerka Julija i policajac Nik Bejli koji je prvi pritekao u pomoć Skripalu kad ga je našao onesvešćenog. To troje su i jedini koji se još nalaze u bolnici.
 
Zvanićnici su rekli da se zdravlje Bejlija popravlja dok su Skripal i njegova ćerka i dalje u kritičnom ali stabilnom stanju.
 
Britanska ministarka unutrašnjih poslova Amber Rad opisala je danas napad retkim hemijskim nervnin otrovom na nekadašnjeg špijuna i njegovu ćerku kao "drzak i nesmotren čin" na koji će biti "odgovoreno bez oklevanja" kada činjenice postanu jasne. Njih dvoje su u nedelju nadjeni bez svesti na klupi u engleskom gradu Solzberiju.
 
Skripal je bio pukovnik u ruskoj Vojnoj obaveštajnoj službi (GRU), a 2006. je osudjen za špijunažu. Oslobodjen je 2010, u okviru medijski veoma praćene razmene u kojoj su SAD pristale da oslobode 10 pripadnika ruske "spavačke ćelije" špijuna, otkrivene u SAD, u zamenu za četiri Rusa osudjena zbog špijunaže u korist Zapada.
 
U mirnom mestu Solzberiju gde se napad dogodio policija nastavlja istragu. Restoran lanca Zizi i pab "The Mill" gde su otac i ćerka bili, zatvoreni su. Klupa gde su u nedelju nadjeni u tržnom centru na otvorenom prekrivena je šatorom.
 
Istražitelji se takodje interesuju za smrti Skripalove supruge 2012. od raka, kao i za iznenadnu smrt njegovog brata pre dve godine i njegovog sina prošle godine u Sankt Peterburgu od bolesti jetre. Policija je danas ogradila trakama nadgrobni spomenik Skripalove supruge Ljudmile i sina Aleksandra koji je kremiran.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.