Preminuo Oskar Grening, "računovođa Aušvica"

Osuđeni nacistički ratni zločinac Oskar Grening, nazvan "računovođom Aušvica", umro je u 97. godini, javio je danas regionalni nemački list Hanoveriše Algemajne Cajtung, pozivajući se na njegovog advokata.
Porptarol tužilaštva u Hanoveru rekao je za Frans pres da ih je advokat obavestio o smrti Greninga, koji je 2015. godine osuđen na četiri godine zatvora zbog "saučesništva" u smrti 300.000 Jevreja, ali nije mogao zvanično tu informaciju da potvrdi.
 
On je odbacio svaku svoju umešanost u masovna ubistva, a sortirao propcenjivao novac i dragocenosti oduzete logorašima, i slao ih u Berlin.
 
Grening je umro pre nego što je počeo da izdržava kaznu na koju je osuđen. Prema nemačkom listu "Špiglu" (Spiegel) on je umro 9. marta u 97. godini, a vest je objavljena danas.
 
Nekadašnji esesovac i "računovođa" u logoru Aušvic ostao je na slobodi posle izricanja kazne zbog rasprave da li je u stanju da je izdrži. 
 
Vrhovni sud u Nemačkoj krajem decembra prošle godine je odbacio njegovu žalbu i naveo da je sposoban da služi kaznu uprkos starosti, kao i da će u zatvoru dobijati odgovarajuću zdravstvenu negu. Molba za pomilovanje upućena u januaru zbog njegove starosti je takođe odbijena. Suđenje nekadašnjem računovođi Aušvica odvijalo se u okviru zakasnelih procesa koji se tiču nacizma. Pored Greninga, sudilo se još Hubertu Cafkeu, Džonu Demjanjuku i Rajnholdu Haningu, koji su osuđeni.
 
On je veorvatno bio poslednji preživeli nacistički ratni zločinac kome je bilo suđeno. Osuđeno je manje od 50 od ukupno 6.500 pripadnika SS-snaga koji su bili na službi u Aušvicu, objavio je "Špigl". 
  • Kaćanka

    13.03.2018 08:09
    Al se taj naziveo i naprocenjivao tudje muke!! I kao ima boga....
  • Mudrijas

    13.03.2018 04:25
    Strah
    Nije smeo ranije da umre od straha sta ga ceka posle.
  • Zerstorer

    12.03.2018 23:30
    Stotka
    Auuu,svaki dozivi blizu stotke i preko...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Rusija proteruje diplomatu Moldavije

Zvanična Moskva odlučila je da na nedavno proterivanje zaposlenog u ruskoj ambasadi u Moldaviji odgovori uzvratnom merom i protera zaposlenog u ambasadi Moldavije u Moskvi.