Štrajk 40.000 prosvetara u Sloveniji, ne rade škole i vrtići

Većina osnovnih i srednjih škola i vrtića u Sloveniji ne radi zbog štrajka oko 40.000 prosvetnih radnika u toj zemlji koji zahtevaju veće plate.
Štrajk 40.000 prosvetara u Sloveniji, ne rade škole i vrtići
Foto: Pixabay
Ovo je drugi protest prosvetara u Sloveniji za mesec dana, a sledeći strajk biće održan 17. aprila ukoliko vlada ne pristane da poveća plate.
 
Pregovori vlade sa sindikatom radnika prosvete SVIZ propali su u ponedeljak jer nije postignut dogovor o visini i dinamici rasta plata u javnom obrazovnom sektoru. Sindikat zahteva da se plate prosvetnih radnika ove godine znatno povećaju jer niz godina zaostaju u odnosu na druge profesije.
 
Taj sindikat takođe iznosi podatak da su plate u državnoj upravi letos povećane za 4 odsto, a plate u obrazovnom sektoru samo za 1,69 odsto. Prosvetari takođe zahtevaju i povećani regres za godišnji odmor.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet