Francuski "crni četvrtak": Štrajk i protesti širom zemlje

Francuska se priprema za "crni četvrtak" jer je širom zemlje pored štrajka najavljeno 140 protesta zbog najavljene reforme ukidanja radnih mesta u javnim službama.
Francuski "crni četvrtak": Štrajk i protesti širom zemlje
Foto: Pixabay
Francuska železnica (SNCF) saopštila je da će saobraćati samo 40 odsto vozova, od kojih 25 odsto brzih vozova (TGV) dok će brojne relacije van Francuske biti otkazane.
 
Železničari će se pridružiti drugim demonstrantima zbog najavljene mere ukidanja oko 120.000 radnih mesta u okviru nove reforme koju je predložio predsednik Francuske Emanuel Makron.
 
Štrajk železnice i javnog prevoza biće održan i u Parizu, dok će na međunarodnim aerodromima Roasi-Šarl de Gol i Orli biti otkazano oko 30 odsto letova. Kompanija Er Frans (Air France) navela je da će se štrajk pretežno odnositi na domaće letove, dok će duže relacije ostati po redu letenja.
 
Štrajk na poziv sedam sindikata biće održan u školama, obdaništima, javnim medijima, bibliotekama i drugim javnim ustanovama.
 
Makron je nedavno rekao da se odlučio na meru ukidanja radnih mesta u javnim službama kako bi se deficit budžeta vratio na evropske norme od tri odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP). U Francuskoj ima 5,64 miliona zaposlenih u javnim službama.
  • mrva

    21.03.2018 21:28
    A u Srbiji smanjiš penzije i penzioneri ti se zahvale. Od generacije vaspitane pod komunizmom, koja je započela i vodila bratoubilački rat bolje se ne može ni očekivati

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.