Osuđeni na smrt u Alabami biće pogubljeni azotom

Vlasti Alabame rekle su kako će po uzoru na Oklahomu i Misisipi koristiti azot u pogubljenju zatvorenika osuđenih na smrt.
Osuđeni na smrt u Alabami biće pogubljeni azotom
Foto: Pixabay
Njihov parlament usvojio je ovu meru sa 75 glasova za i 23 protiv, a sada je na guverneru da li će potpisati ovaj zakon ili ne. 
 
Zakonom bi onima koji izvršavaju smaknuće bilo dozvoljeno da koriste azotni gas ukoliko smrtonosna kombinacija lekova u injekciji ne deluje ili je nema. Zakon je donet nakon što je zatvorenik Dojl Li Hem koji je bio osuđen na smrtnu kaznu, uboden 11 puta u noge i prepone smrtonosnom injekcijom da bi izvršili kaznu. Međutim, on nije pogubljen jer nisu mogli da mu pronađu venu. Procedura je otkazana. Sat nakon toga, Hem je krvario iz prepona i urinirao krv, zbog čega je prebačen u ambulantu. 
 
Njegov advokat upozoravao je pre izvršavanja kazne da je on bolovao od raka i da su mu vene uništene od hemoterapije zbog čega bi ubistvo smrtonosnom injekcijom bilo nehumano mučenje.
 
Pristalice novog zakona rekle su kako podržavaju ovu metodu za izvršenje smrtne kazne jer humana, brza i bezbolna. S druge strane, kritičari se protive ovakvom zakonu jer on podseća na korišćenje gasnih komora u logorima.
 
Informativni centar za smrtne kazne saopštio je kako do sada ni jedna država nije pogubila nekog zatvorenika azotom. Oklahoma i Misisipi su tokom prošle sedmice takođe usvojile ovaj zakon.
  • Limanac

    22.03.2018 16:08
    Mozda
    A sta ako se posle pojave dokazi da osudjeni nije kriv, da je krivicno delo ucinio neko drugi. Bilo je i takvih slucajeva.
  • Neporemećen

    22.03.2018 16:07
    @Posmatrač
    Znači, razlika između njega i tebe je što se ti bojiš kazne za ubistvo.
  • Posmatrač

    22.03.2018 11:49
    Humanost
    "Njegov advokat upozoravao je pre izvršavanja kazne da je on bolovao od raka i da su mu vene uništene od hemoterapije zbog čega bi ubistvo smrtonosnom injekcijom bilo nehumano mučenje." Ovo je smešno. Da li je taj ubica svoje žrtve ubijao "humano" Uopšte mi ne smeta ako se muči, zaslužio je to 100%.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet