Katalonci biraju predsednika

Danas se održava glasanje za novog predsednika španske pokrajine Katalonije.
Najviše šansi za pobedu ima bivši lider katalonskog predsedništva Đordi Turul. On je treći separatistički kandidat koji je predložen za ovu funkciju nakon neuspelih pokušaja da se ponovo izabere smenjeni lider Karles Pudždemon koji je sada u egzilu.
 
Turul je predložen kao novi kandidat za predsednika te španske pokrajine, nakon što je separatistički aktivista Žordi Sančez odustao od kandidature. 
 
Separatističke partije su Sančeza, koji se nalazi u zatvoru, prethodno predložile za novog predsednika, ali je španski Vrhovni sud Sančezu zabranio da prisustvuje glasanju i njegov izbor učinio skoro nemogućim. 
 
Sančezovi advokati su juče najavili da je on spreman da se odrekne svog mesta u katalonskom parlamentu, što bi značilo i kraj njegovih težnji da postane novi lider ove španske pokrajine. Pravni tim koji brani Sančeza saopštio je da je on to ponudio zbog poteškoća u obavljanju svojih poslaničkih dužnosti i zabrane vrhovnog španskog suda da prisustvuje parlamentarnom glasanju kojim bi bio izabran za predsednika Katalonije. 
 
Sančez se juče pojavio pred sudijom Vrhovnog suda koji istražuje o njemu i desetinama drugih zbog održavanja referenduma o otcepljenju Katalonije od Španije, koji je prethodno španska centralna vlast zabranila, kao i zbog korišćenja rezultata referenduma za neuspešno proglašenje nezavisnosti. 
 
Separatističke partije su se okrenule Sančezu nakon što su odustale od pokušaja da ponovo izaberu na čelo pokrajine bivšeg katalonskog predsednika Karlesa Pudždemona, koji je u oktobru pobegao u Belgiju. 
 
Ovaj poluautonomni region je bez predsednika već skoro pet meseci nakon što su centralne vlasti smenile članove regionalne vlade i preuzele direktnu kontrolu nad katalonskim pitanjima.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet