Uhapšena Nađa Savčenko, nakon ukidanja imuniteta

Ukrajinska poslanica Nađa Savčenko uhapšena je u Kijevu pošto joj je parlament ukinuo imunitet zbog istrage u kojoj je osumnjičena da je planirala državni udar.
Savčenko, bivši vojni pilot, stekla je status nacionalnog heroja u Ukrajini pošto je neko vreme provela u zatvoru u Rusiji. 
 
Tužilaštvo tvrdi da je Savčenko, koja je po povratku iz Rusije postala poslanica, planirala da bombama i automatskim oružjem napadne zgradu parlamenta, u dosluhu s proruskim pobunjenicima, a u interesu neprijateja Ukrajine. Objavljen je snimak na kojem se čuje kako ona govori o krijumčarenju oružja sa proruskog istoka zemlje.
 
Savčenko je rekla poslanicima da je znala da je snimaju i da je govorila o napadima kao o "nadrealnoj političkoj provokaciji" kako bi ismejala vladu. Ona je ranije optužila državnog tužioca Jurija Lucenka da prikriva ubistva demonstranata tokom ukrajinske pobune 2014, a on joj je prošle nedelje uzvrato izjavom da ona planira oružani napad na parlament.
 
Ukrajinski mediji su javili da je Savčenko prošle nedelje tokom sednice Parlamenta imala pištolj i tri ručne bombe, a ona je odgovorila da kao oficir ima pravo da nosi oružje.
 
Ukrajinski parlament je u sredu zabranio poslanicima da unose oružje u skupštinske sale.
  • NS49

    23.03.2018 08:21
    Da li je ona devojka? Liči mi na našu premijerku.
    Inače mi baš nismo srećni što se dva bliska i bratska naroda glože i ubijaju. Ali ima onih koji u tome baš uživaju. Zanimlljivo da je u Ukrajini puno toga zvanično na Ruskom jeziku.
  • Marina

    23.03.2018 06:27
    E moja Nadja, sada te nece braniti svetski borci za demokratiju, a ti ces na svojoj kozi, sada kada si videla izbliza o cemu se tu radi, da iskusis koliko su ljudi potrosna roba.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izborna komisija: Putin ubedljivo pobedio

Aktuelni predsednik Rusije Vladimir Putin ubedljivo je pobedio na predsedničkim izborima, koji su održani u prethodna tri dana, jer posle 70 odsto prebrojanih glasova ima podršku 87,17 odsto birača.