VIDEO: Međunarodne poternice za katalonskim zvaničnicima, neredi u Barseloni

Španski sudija je izdao evropske i medjunarodne naloge za hapšenje šest katalonskih vodja koji se zalažu za nezavisnost te španske pokrajine, medju kojima je i bivši predsednik vlade Karles Pućdemon.
Sudija Vrhovnog suda koji vodi slučaj pokušaja secesije Katalonije odlučio je da ponovo aktivira evropski nalog za hapšenje Pućdemona i još pet bivših ministara koji se nalaze u izgnanstvu u Belgiji. On je takodje izdao nalog za hapšenje Marte Rovire koja nije odgovorila na poziv sudije i koja se, prema španskim medijima, nalazi u Švajcarskoj.
 
Marta Rovira, generalna sekretarka Katalonske republikanske levice (ERC) najavila je juče da odlazi u izgnanstvo, nakon što je Vrhovni sud Španije optužio 13 separatističkih političara za pokušaj pobune, povodom proglašavanja nezavisnosti te pokrajine od Španije u oktobru. Španski sudovi su prošle godine od Brisela tražili da izruči Pućdemona ali su kasnije povukli taj zahtev.
 
Španska policija i demonstranti, koji su se okupili u znak protesta zbog naloga za hapšenje prokatalonskih političara optuženih za pobunu, sukobili su se u centru Barselone. Policija je, tokom nereda, upotrebila pendreke. Više od 20 osoba je povređeno.
 
Učesnici protesta su uzvikivali "Prekinimo represiju" i "Sloboda za političke zatvorenike" i palili fotografije španskog kralja Huana Karlossa.
 
Sukobi su izbili kada su grupe demonstranata pokušale da probiju policijske kordone. Policija je, tokom večeri, putem razglasa i društvenih mreža upozoravala učesnike protesta da ne probijaju kordone.
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet