Masovni skupovi za bolju kontrolu oružja širom SAD

Stotine hiljada demonstranata izašle su juče na ulice širom SAD i drugih zemalja da bi zahtevale čvršću kontrolu oružja.
Skupove je organizovao pokret "Marš za naše živote" (March for our lives), formiran posle ubistva 17 učenika srednje škole u Parklandu na Floridi 14. februara.
 
Jedna od osoba koje su preživele taj napad, studentska aktivistkinja Ema Gonsales, govorila je na centralnom događaju u Vašingtonu. Ona je pročitala imena 17 žrtava, a potom je u tišini stajala na bini šest minuta i 20 sekundi, koliko je vremena bilo potrebno napadaču da ubije 17 đaka.
 
Među mladim govornicima koji su na skupu u Vašingtonu pozivali na promenu pravila bili su i 17-godišnja Edna Čaves, čiji je brat ubijen u Los Anđelesu, i učenik iz Parklanda Dilejni Tar koji je rekao da će oni "nastaviti da se bore za svoje mrtve prijatelje".
 
Okupljenima se obratila i 11-godišnja Naomi Vadler iz Virdžinije, koja je kazala da "predstavlja afroameričke devojčice čije priče ne dospevaju na prve stranice novina u zemlji".
 
Na skupu su izložene fotografije učenika i profesora ubijenih u napadima u američkim školama.
 
 
Protesti su održani u više od 800 gradova širom SAD i sveta, uključujući London, Pariz, Ženevu, Sidnej i Tokio.
 
Ovim skupovima demonstranti žele da iskoriste gnev javnosti posle masakra na Floridi da ubede američke političare da konačno preduzmu odlučnu akciju, koja bi podrazumevala zabranu prodaje vatrenog oružja.
 
Ipak, Amerikanci su po tom pitanju podeljeni. Pravo na nošenje oružja zaštićeno je Drugim amandmanom Ustava SAD, a lobi grupa Nacionalno udruženje za oružje (NRA) i dalje ima velik uticaj.
  • Salamander

    25.03.2018 07:26
    Motiv je jasan i cist
    Ono sto jako pada u oci je: ovo su partijski neostancovani protesti: SVI transparenti su UNIKATI, nema gomile autobusa: sva lica su pitoma i BEZ navijackih istetoviranih robijaskih njuski i NIKO NIJE NA SENDVICIMA!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet