VIDEO: Kineski predsednik ugostio Kim Džong Una

Lider Severne Koreje Kim Džong Un boravio je u poseti Kini od nedelje do danas, prvoj poseti inostranstvu od dolaska na vlasti 2011, potvrdili su kineski mediji i dodali da se Kim sastao s predsednikom Si Đinpingom.
Navodi se da je na tom sastanku izrazio spremnost da se na predstojećem sastanku s američkim predsednikom Donaldom Trampom založi za denuklearizaciju Korejskog poluostrva.  
 
Kim, kojeg je Si dočekao s velikom pompom, izjavio je da je spreman za denuklearizaciju u skladu s voljom bivših severnokorejskih lidera.  
 
"Naša stalna pozicija je posvećenost denuklearizaciji Korejskog poluostrva u skladu s voljom bivših lidera Kim Il Sunga i Kim Džong Ila", rekao je lider Severne Koreje, čija je poseta Kini držana u tajnosti do njegovog povratka Severnoj Koreji, kako pretpostavljaju analitičari.  
 
Kineski mediji preneli su snimke Kima i Sija, koji je priredio banket lideru Severne Koreje i njegovoj supruzi. Kim je rekao da je poseta Kine bila njegov zadatak.  
 
Kineski predsednik je sa svoje strane prihvatio poziv da poseti Pjongjang.  
 
Poseta Kima Kini predstavlja povratak u prvi plan kineske diplomatije u rešavanju nuklearnog pitanja Severne Koreje, koja je sprovela nekoliko nuklearnih i balističkih proba, a zbog čega su joj uvedene međunarodne sankcije. Za sada se ne zna kada će biti održan sastanak Kima i Trampa, osim ranijih najava da bi to trebalo da bude do kraja maja.  
 
Kim nije boravio u poseti inostranstvu od dolaska na vlasti 2011. kada je funkciju preuzeo od oca, Kim Džong Ila. Japanski mediji su prvi preneli vest o mogućoj poseti Kima Kini.
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Norveška povećava vojnu pomoć Ukrajini

Norveška će ove godine vojnu pomoć Ukrajini povećati za sedam milijardi kruna (oko 590 miliona evra), na 22 milijarde kruna (1,9 milijardi evra) - najavio je danas premijer Jonas Gar Store.

Belorusija zabranila Dojče vele

Beloruske vlasti proglasile su danas beloruski servis nemačkog državnog medija Dojče vele ekstremističkom organizacijom i zabranile njegove aktivnosti u zemlji.