Ubedljiva pobeda Orbanove stranke na parlamentarnim izborima

Fides, nacionalistička stranka mađarskog premijera Viktora Orbana, ubedljivo je pobedila na parlamentarnim izborima koji su u Mađarskoj održani u nedelju, pokazuju preliminarni rezultati izborne komisije koja je obradila 84,7 odsto glasova.
Kako prenosi AP, Fides je, prema preliminarnim rezultatima, osvojio 49,5 odsto glasova. Ukoliko taj rezultat ostane, to bi značilo da će Orbanova partija, s malom partnerskom Hrišćansko demokratskom strankom, imati 134 od 199 mesta u parlamentu, što znači i - dvotrećinsku većinu.
 
AP javlja da je desničarska stranka Jobik drugoplasirana sa 19,7 odsto glasova, što znači da će imati 26 mesta, a koalicija koju predvode socijalisti 20.
 
Očekuje se da će još samo dve liste, Demokratska koalicija bivšeg premijera Ferenca Đurčanja i "zelena stranka" koja je istupila pod nazivom "Politika može da bude drugačija" da pređu cenzus od pet odsto.
 
Orban je dobio četvrti premijerski mandat. To je i treće uzastopno osvajanje vlasti aktuelnog mađarskog premijera.
 
Kampanju je zasnovao na svojoj nepopustljivoj antiimigracionoj politici, ali i na tome što je tvrdio da opozicija sarađuje sa UN, EU i Džordžom Sorošem kako bi od Mađarske napravili "migrantsku zemlju", što je, kako je navodio, pretnja po bezbednost države, ali i hrišćanski identitet naroda.
 
Opozicione stranke, ocenjuje AP, su u strahu da će dvotrećinska većina omogućiti Orbanu, za kog kažu da je autokratski  lider, da učvrsti svoju vlast i lako sprovede ustavne promene, nastavljajući da se obračunava s nevladinim organizacijama za koje tvrdi da rade protiv mađarskih interesa. 
 
Po objavljivanju rezultata, Orban je poručio pristalicama: "Stvorili smo mogućnost da odbranimo Mađarsku. Velika je bitka iza nas. Postigli smo veliku pobedu".
 
Lider Jobika Gabor Vona izjavio je da će održati obećanje i podneti ostavku, nakon što je ta nacionalistička stranka na drugom mestu, ali daleko iza Fidesa.  
 
Vona je pokušao da popravi rejting svoje stranke izbacujući iz nje najradikalnije političare i zabranjujući rasističke poruke, ali mu to nije pošlo za rukom. Nakon što je Jobik pobedio u jednom od 106 distrikta, Vona je promovisao stranku kao silu koja će da promeni vlast u Mađarskoj.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Četiri osobe poginule u jakoj oluji u Hjustonu

Četiri osobe su poginule juče u Hjustonu, u američkoj saveznoj državi Teksas, u jakoj oluji koja je izazvala i velike materijalne štete, brojne probleme u energetskom sistemu i lomila drveće.