SAD: Vreme za razgovor prošlo - Rusija: Želite da vratite Siriju u kameno doba?

Američka ambasadorka u UN Niki Hejli rekla je u Savetu bezbednosti da je "vreme za razgovor sinoć završeno" i zahvalila se Velikoj Britaniji i Francuskoj na učešću u udaru na "sirijska hemijska postrojenja".
"Ovde smo jer su tri članice Saveta bezbednosti delovale, ne kao čin odmazde, ne kao simbolično pokazivanje sile, delovali smo kako bismo odvratili režim od korišćenja hemijskog oružja i zločina protiv čovečnosti", rekla je Hejli.
 
Prema njenim rečima, odabrane su mete "u srcu hemijskog programa režima" i sve je urađeno da se minimiziraju ljudske žrtve.
 
Hejli je rekla da su SAD i njihovi saveznici diplomatijom pokušali da dovedu do eliminacije sirijskog hemijskog oružja, ali da u tome nisu uspeli zbog ruskog veta. "Dok je Rusija štitila (sirijskog predsednika Bašara) Asadov režim, režim je znao da može proći nekažnjeno. Ne možemo gledati kako Rusija krši međunarodne standarde", navela je Hejli.
 
Ona je izjavila da je predsednik SAD Donald Tramp rekao da će SAD ponovo delovati, ako u Siriji opet bude upotrebljeno hemijsko oružje.
 
Ruski ambasador: Huliganizam u međunarodnim odnosima
 
Ambasador Rusije pri UN Vasilij Nebenzja izjavio je da SAD vazdušnim napadima u Siriji dodatno pogoršavaju humanitarnu situaciju u toj zemlji i pomažu teroriste. Nebenzja je rekao na hitnoj sednici Saveta bezbednosti UN, koji je sazvan na zahtev Moskve, da SAD nosi veliku odgovornost za ratove u Jugoslaviji, Libiji i drugim zemljama.
 
Ruski ambasador optužio je SAD da podrivaju autoritet Saveta bezbednosti UN, navodeći da se radi o politici neokolonijalizna i optužio je Vašington da krši međunarodno pravo.
 
"To je huliganizam u međunarodnim odnosima", ocenio je ruski diplomata i dodao da su "maske još jednom pale". On je naveo da SAD, Velika Britanija i Francuska nisu sačekale rezultate istrage međunarodnih stručnjaka o navodnom hemijskom napadu u sirijskom gradu Dumi, već da su sami odlučili ko je kriv.
 
Prema njegovim rečima, Vašington, London i Pariz mogli bi da zaustave sukob u Siriji za 24 sata. 
 
Savet bezbednosti UN odbio ruski predlog rezolucije o Siriji
 
 
Savet bezbednosti UN nije usvojio ruski predlog rezolucije koja bi osudila američke, francuske i britanske udare na Siriju.
 
Za rezoluciju su glasale Rusija, Bolivija i Kina, osam zemalja je bilo protiv, a jedna je bila uzdržana. Nacrt je imao pet pasusa i u njemu se izražava "velika zabrinutost" zbog "agresije" protiv jedne suverene države kojom je, prema Moskvi, prekršeno "međunarodno pravo i Povelja UN".
 
Za izglasavanje je bilo potrebno devet glasova.
  • NS

    15.04.2018 01:08
    @perica
    I Rusi ce opet u vecoj meri to da rade. Vec su i poceli sa Ukrajinom i Sirijom. Svaka sila je odvajkada gledala da nametne svoj interes, ne samo u zadnjih 70 godina, a od kraja II svetskog rata do raspada SSSR-a je to bilo pod itekako velikim intenzitetom, puno vecim nego danas. Ali, bilo je pravilo da se nije bas lepo zivelo tamo gde su Rusi pobedjivali - Vijetnam je i dan danas sirotinjska drzava, Severna Koreja je leglo diktature, Madjarska, Istocna Nemacka i Cehoslovacka su bile sirotinja, a onda si sa druge strane imao Juznu Koreju, Zapadnu Nemacku, Izrael, pa i Jugoslaviju, jer Amerikanci su upumpavali novac da se ne priblizavamo Sovjetima puno. Ako cu da biram, radije cu izabrati Amerikance nego Ruse, dosta nam je valjda jednog Zlobe (ciji se naslednici kriju, gle cuda, u Rusiji), ionako sad na vlasti imamo Zlobu u pokusaju.
  • Jova

    14.04.2018 23:32
    Mislite o tome
    Nema razlike izmedju Amerike kakvu znamo poslednjih 20 godina i Hitlerove fašističke nemačke !
  • perica

    14.04.2018 22:12
    U ime covecnosti
    Od drugog sv rata pa do danas Amerikanci su ubili preko 20 miliona ljudi a sve u ime odbrane
    demokratije ili kako oni kazu """ zlocina protiv covecnosti""""" Svi mi dobro znamo da je u pozadina svega osvajanje rudnih bogastava ili energenata. Amerika zivi od ratova spekulacija i sl. Sta mislite odakle oni silni milioni koji se isplacuju kosarkasima fudbalerima bokserima itd itd . Jeste razmisljali na tu temu . U Iraku nije nadjeno hemijsko oruzje ali Amerikanci odnosno njihove kompanije nesmetano isisavaju naftu po cenama koje oni odrede. ITD ITD
    A Rusi .
    Nista NULA rade isto sto i ameri ali u mnogo manjoj meri.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izabrana treća vlada Andreja Plenkovića

Posle desetočasovne rasprave Hrvatski sabor je izglasao treću vladu Andreja Plenkovića, bivšeg i budućeg premijera i predsednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Četiri osobe poginule u jakoj oluji u Hjustonu

Četiri osobe su poginule juče u Hjustonu, u američkoj saveznoj državi Teksas, u jakoj oluji koja je izazvala i velike materijalne štete, brojne probleme u energetskom sistemu i lomila drveće.