"Vreme za novi, iskreniji odnos EU i Balkana"

Odnos Evropske unije i Zapadnog Balkana mora da bude iskreniji i transparentniji i da prednost daje demokratskoj transformaciji, navodi se u Deklaraciji o evropskom partnerstvu s Balkanom koja će danas biti zvanično potpisana.
"Vreme za novi, iskreniji odnos EU i Balkana"
Foto: Pixabay
Evropski fond za Balkan (EFB) će na skupu povodom obeležavanja 10 godina rada predstaviti Deklaraciju, dokument o budućnosti regiona koji je kreiralo oko 50 regionalnih i evropskih stručnjaka. Autori Deklaracije pozvali su na ponovno ujedinjenje Evrope i redefiniciju Balkana kao regiona koji je integrisan u EU.
 
"Potrebno je revidirati i obnoviti podsticaje i nagrade za evropske integracije, ali i revitalizovati politiku uslovljenosti utemeljenu na evropskim vrednostima. Ako EU treba da postavlja stroge zahteve, onda njen pristup mora da bude jasno definisan, neposredan i atraktivan", navodi se u Deklaraciji.
 
Zapadni Balkan, dodaje se, može da kao deo EU ujednači demokratski, socijalni i ekonomski razvoj sa državama članicama EU.
 
"Međutim, ako Zapadni Balkan propusti ovu priliku, rizikuje da zaostane za EU, bez jasnog usmerenja, izložen dodatnoj destabilizaciji", ocenjuju autori dokumenta.
 
Navodi se i da su vladavina prava, odgovorna uprava, sloboda izražavanja, rodna ravnopravnost i jasna podela vlasti, ključni preduslovi pristupanja EU koji će doprineti održivosti demokratske transformacije Balkana.
 
"U tu svrhu pozivamo EU i Balkan na stvaranje 'novog zajedništva', utemeljenog na strategiji koja počiva na četiri glavna stuba: intenzivnija saradnja EU sa Balkanom, sistematičniji napori u promovisanju kulture učenja i usavršavanja na svim nivoima obrazovanja radi unapređenja ljudskog kapitala, iskreno i trajno regionalno zbližavanje i ostvarivanje vizije tesnije saradnje u različitim oblastima politike EU", piše u Deklaraciji.
 
Autori navode da je Strategiju Evropske komisije o proširenju na Zapadni Balkan potrebno "pretočiti u intenziviju saradnju sa vladama i društvima regiona", a da političko vođstvo regiona "treba da povrati kredibilitet stvarnom posvećenošću promenama".
 
Autori Deklaracije su pozvali na ponovno ujedinjenje Evrope, Evrope bez podele na "nas" i "njih", Evrope svih njenih građana.
 
"Želimo da redefinišemo Balkan kao region koji je integrisan u EU, radi prevazilaženja dugogodišnjeg marginalnog položaja ovog regiona i osećaja njegovih građana da nisu evropski građani prvog već drugog reda. Želimo da delimo zajedničku evropsku budućnost sa zemljama Balkana", navodi se u Deklaraciji.
 
Izvršna direktorka Evropskog fonda za Balkan Hedvig Morvai izjavila je danas, u razgovoru s novinarima, da se u Deklaraciji ističe da je potrebno uspostaviti novi odnos EU i Balkana.
 
"Treba iskoristiti pozitivan trenutak i novu situaciju u Evropi i regionu gde se region vratio na agendu EU. Želimo da upotpunimo novu Strategiju Evropske komisije o proširenju na Zapadni Balkan time što predlažemo nekoliko ključnih oblasti u kojima smatramo da je moguće postići realne i brze rezultate i koje su ključne za to da se svakodnevni život građana u regionu poboljša", rekla je Morvai.
 
Srđan Majstorović iz Savetodavne grupe Balkan u Evropi, koja je pripremila Dekaraciju, izjavio je da je vizija autora tog dokumenta da samo zajedno EU i Zapadni Balkan mogu istinski da konsoliduju Evropu i pripreme je za buduće izazove koji neće biti regionalni ni evropski, nego globalni.
 
"Smatramo da je 2018. godina savršen trenutak da se okrene novi list i da se ponovo govori o proširenju EU, ali i o ostvarenju evropskog prostora mira, stabilnosti i bezbednosti za građane Evrope", kazao je Majstorović.
 
U političkoj analizi "Novo partnerstvo Evrope i Balkana", koju je takođe pripremila Savetodavna grupa Balkan u Evropi, apeluje se na Evropsku uniju da otvori pristupne pregovore sa svim zemljama Zapadnog Balkana, a regionalne vlade se pozivaju da urade više u oblasti vladavine prava.
 
Majstorović je dodao da se u analizi zemlje Zapadnog Balkana pozivaju da unaprede regionalnu saradnju i da hitno reše bilateralne sporove.
  • V

    16.04.2018 18:28
    Balkan?
    Vojvodina nije na Balkanu, nego u Centralnoj Evropi, tako da ovo se ne odnosi na nas
  • Too late

    16.04.2018 17:47
    Kasno Mark u Srbiju dođe
    Laži se samo šire.
    Nikada Evropa nije Balkan ravnopravno posmatrala.
    Linija je povučena, laži razotkrivene, kasno je za bilo kakve promene.
    Evropo, ne verujemo ti!
    San je srušen.
  • NO

    16.04.2018 17:24
    ...bla bla bla bla...želimo da integrišemo Balkan...bla bla bla bla...i dalje ćemo ohrabrivati Balkan na putu ka EU...bla bla bla bla...i tako zauvek...bla bla bla bla bla bla bla bla...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet