Vojska Mjanmara na crnoj listi UN zbog silovanja Rohindži

Ujedinjene nacije su uvrstile mjanmarsku vojsku na crnu listu osumnjičenih grupa za seksualno zlostavljanje na području oružanih sukoba.
"Široko rasprostranjene pretnje i praksa seksualnog zlostavljanja je postala njihova strategija ponižavanja i kolektivnog kažnjavanja manjinske zajednice Rohindža, a sve s ciljem primoravanja na iseljavanje i sprečavanje njihovog povratka", navodi se u saopštenju UN-a.
 
U saopštenju se navodi da je nasilje mjanmarske vojske nad muslimanskom manjinom Rohindža povezano s uvreženim narativom da visoki natalitet te populacije preti opstanku većinskoj budističkoj populaciji.
 
Delegacija Veća bezbednosti UN-a će krajem meseca posetiti Bangladeš i Mjanmar kako bi sagledali aktuelnu situaciju u vezi s nasiljem i krizom sa kojom se suočava zajednica Rohindža. Delegaciju će činiti ambasadori svih 15 članica Veća bezbednosti UN-a.
 
 
Rohindže su već godinama najugroženija etnička grupa u svetu, a od prošle godine se suočavaju s novim talasom nasilja u mjanmarskoj regiji Arakan. Pod izgovorom borbe protiv militantnih grupa, mjanmarska vojska je porušila nekoliko stotina muslimanskih sela iz kojih je najmanje 750.000 meštana primorano na beg ka susednom Bangladešu.
 
Prema zvaničnim podacima, u Arakanu je 70-ih godina prošlog veka živelo oko dva miliona muslimana, a trenutno ih je u toj regiji manje od 300.000.
 
Iz Ujedinjenih nacija i drugih međunarodnih organizacija neretko upozoravaju da nasilje nad arakanskim muslimanima ima sve elemente etničkog čišćenja, pa čak i genocida.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet