Policija izbacila demonstrane iz univerzitetske zgrade u Parizu

Francuska policija izbacila je danas demonstrante iz zgrade Pariskog univerziteta, koji su mesec dana protestovali zbog izmena propisa vezanih za prijem novih studenata, a koji su doveli do turbulencija i u drugim studentskim kampusima.
Policija je saopštila da je Centar Tolbijak, zgrada sa 22 spratova u južnom delu Pariza, ispražnjena bez incidenata, prenosi agencija Asošiejted pres. Ministar unutrašnjih poslova Žerar Kolomb napisao je na Tviteru da će "vladavina prava biti povraćena na svakom mestu".
 
Studenti su blokirali ulaz i omeli časove u nekoliko kampusa u Francuskoj zbog najavljenih promena za koje strahuju da će ugroziti pristup državnim fakultetima za sve svršene srednjoškolce u Francuskoj.
 
Zvaničnici navode da prilikom evakuacije zgrade niko nije povređen, navodi AP. Policija je u studentskom centru pronašla 10 molotovljevih koktela, a načinjena materijalna šteta meri se stotinama hiljada evra. Kampus će najverovatnije biti zatvoren do daljeg. Univerziteti će po novom sistemu moći da rangiraju studente na osnovu sopstvenih kriterijuma, što bi moglo da dovede do toga da neki od perspektivnih studenata budu odbijeni i upućeni na druge programe.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.