FOTO, VIDEO: Najmanje 10 mrtvih u protestima protiv penzionih reformi u Nikaragvi

Najmanje 10 osoba je poginulo u protekla dva dana u nasilnim protestima protiv predloženih izmena penzionog sistema Nikaragve.
Reč je o najvećim protestima otkako je predsednik Danijel Ortega pre 11 godina došao na vlast u ovoj siromašnoj centralnoameričkoj zemlji.
 
 
Radnike i poslodavce razgnevio je plan prema kojem bi oni morali da izdvajaju veće doprinose za penzioni sistem, a novi zakon uz to predviđa i smanjenje penzija za pet odsto.
 
Vlada je izrazila spremnost za dijalog i Ortega će danas formalno pozvati na pregovore, rekla je potpredsednica Nikaragve Rosario Muriljo. Ona je demonstrante uporedila s "vampirima koji traže krv kako bi nahranili svoju političku agendu".
 
 
Protesti se održavaju u prestonici Managvi i obližnjim gradovima treći dan zaredom. Demonstrant Huan Bautista kaže da su učesnici protesta protiv reformi i vlade "koja uzima iz džepova svog naroda". On navodi i da je policija za razbijanje nereda brutalno napala demonstrante jer se "diktatoru ne dopada kada narod protestuje".
 
Istovremeno, studenti Politehničkog univerziteta protestuju zabarikadirani u svom kampusu od četvrtka.
 
 
Francuska TV mreža navodi i da je ukinuta frekvencija četiri nezavisne televizije u Nikaragvi nakon što su u četvrtak emitovali vesti i snimke sa protesta.
 
Predstavnica Kancelarije Visokog komesara UN za ljudska prava Liz Trosel pozvala je vlasti Nikaragve da spreče dalje napade na demonstrante i medije, te da ljudima omoguće da ostvare pravo na slobodu izražavanja i mirno okupljanje. Takođe, demonstrante je pozvala na mirne proteste.
 
  • Ivan

    21.04.2018 16:34
    .
    Ovaj plan mi zvuci poznato,samo sto je nas narod protestovao u snu dok je spavao

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet