Napadač iz Pariza osuđen u Belgiji na 20 godina zatvora

Sud u Briselu osudio je danas na po 20 godina zatvora francuskog ekstremistu Salaha Abdeslama i njegovog tuniskog saučesnika Sofijana Ajarija koji su proglašeni krivim zbog učestvovanja u pucnjavi s policijom 15. marta 2016. godine u glavnom gradu Belgije.
Tužilaštvo je tražilo upravo 20 godina zatvora za obojicu optuženih u ovom sudskom postupku koji je počeo u februaru. U presudi se navodi da se njihova povezanost sa radikalizmom "uopšte ne dovodi u pitanje".
 
Četiri policajca su povređena u pucnjavi u kojoj su učestvovali Abdeslam i Ajari kada je policija izvršila raciju na stan u kome su se skrivali u Briselu 2016. godine. Abdeslam je bio mesecima u bekstvu i tada je bio jedan od najtraženijih ljudi u Evropi zbog povezanosti s napadima u Parizu iz novembra 2015. godine u kojima je ubijeno 130 ljudi.
 
Pored policajaca u razmeni vatre tada je poginuo jedan od Abdeslamovih i Ajarijevih kolega koji je mecima pokrivao njihovo bekstvo.
 
Ta policijska racija je ubrzala hvatanje Abdeslama. On je uhapšen 18. marta 2016. u Molenbeku zajedno s Ajarijem.
 
Abdeslam, 28-ogodišnji Francuz marokanskog porekla odbio je da odgovara na pitanja sudije na suđenju u Briselu i posle je odbio da prisustvuje daljim ročištima. Ni Abdelslam ni saoptuženi Ajari nisu bili prisutni u sudnici prilikom današnjeg izricanja presude.
 
Salah Abdeslam jedini je preživeli osumnjičeni za terorističke napade u Parizu u novembru 2015. godine. U Briselu mu se sudilo za odvojen slučaj. Abdelslam je već dve godine u zatvoru u Francuskoj gde tek treba da počne suđenje za te napade. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.