Članovi Saveta Evrope primali mito od Azerbejdžana

Postoji "snažna sumnja" da su pojedini sadašnji i bivši članovi Parlamentarne skupštine Saveta Evrope primali mito od Azerbejdžana da spreče kritičke izveštaje o izborima ili ljudskim pravima u toj zemlji, zaključilo je nezavisno telo koje je sprovelo istragu.
Prema navodima iz izveštaja, od ulaska u Savet Evrope 2001, bivša sovjetska republika bogata naftom je stvorila pravu mrežu simpatizera – između ostalog zahvaljujući velikodušnim darovima. Govori se o kavijaru, skupim satovima i tepisima, ali i boravcima u luksuznim hotelima. Na taj način je autokratski Azerbajdžan uspeo da spreči kritičke izveštaje o izborima ili stanju ljudskih prava, piše u izveštaju koji je predstavljen u Strazburu.
 
Kako prenosi Dojče vele, izveštaj je sačinilo troje nezavisnih stručnjaka: dvoje bivših sudija Evropskog suda za ljudska prava, Nikolas Braca i Elizabet Fura, i Žan-Luj Brugije, jedan od najpoznatijih istražnih sudija u Francuskoj.
 
U izveštaju se teško tereti bivši poslanik Bundestaga Eduard Lintner (CSU), koji je od 1999. do 2010. godine član Parlamentarne skupštine Saveta Evrope. Lintner je bio "ključni lobista" Azerbejdžana. Između 2012. i 2014. godine on je navodno iz Bakua, preko tri fiktivne firme sa sedištem u Velikoj Britaniji, primio ukupno skoro 820.000 evra. On je medijima rekao da je taj novac dobio od nevladine organizacije Asocijacija za razvoj civilnog društva u Azerbejdžanu.
 
U fokusu istražitelja bila je i poslanica Bundestaga Karin Štrenc (CDU) za koju se pretpostavlja da je takođe zaobilaznim putem dobijala novac iz zemlje na Kaspijskom moru. Nju optužuju da je prekršila kodeks ponašanja time što je prećutala sukob interesa pre nego što je učestvovala u posmatračkoj misiji na izborima u Azerbejdžanu.
 
Štrenc je radila za Lintnerovu konsultantsku firmu "Line M-Trade", koja je za novac lobirala za Azerbejdžan. Dojče vele navodi da se ova političarka koja je u međuvremenu istupila iz Parlamentarne skupštine SE, upadljvo zalagala za Azerbejdžan dok je bila u Strazburu.
 
Autori studije su u Strazburu izjavili da su, uprkos brojnim pozivima, Lintner i Štrenc odbili da se lično izjasne o optužbama na njihov račun.
 
Ćuti i italijanski hrišćanski demokrata Luka Volonte – takođe ključna figura u aferi. Državno tužilaštvo Milana je krajem 2016. protiv Volontea pokrenulo istragu na osnovu optužbi za korupciju i pranje novca te je tako na videlo izašao ceo skandal u Savetu Evrope. Radilo se o mitu iz Azerbejdžana u iznosu od skoro 2,4 miliona evra. Taj novac je stigao istim putem kao Lintnerov mito.
 
Na meti se našao čak i bivši predsednik Parlamentarne skupštine SE Pedro Agramunt. Postoje snažne sumnje da je i on bio uključen u korupciju.
 
Savet Evrope ima ukupno 47 zemalja članica iz Evrope i centralne Azije i bavi se mahom ljudski pravima, demokratijom i valdavinom prava. Parlamentarnu skupštinu SE čine poslanici parlamenata zemalja članica.
 
Hitan sastanak
 
Parlamentarna skupština Saveta Evrope (PACE) odlučila je da održi hitnu debatu o izveštaju nezavisnih stručnjaka o navodnoj korupciji unutar ovog tela. Skupštini će se obratiti ministar spoljnih poslova Makedonije Nikola Dimitrov, a takođe će odgovarati i na pitanja, navodi se na sajtu Parlamentarne skupštine.
 
Članovi Parlamentarne skupštine će, takođe, razmeniti mišljenja sa generalnim sekretarom Parlamentarne skupštine Vojčehom Savickim i predsedavajućim Komiteta ministara.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet