Finska odustaje od projekta davanja nezaposlenima 650 evra

Finska vlada odlučila je da prekine isplaćivanje univerzalnog osnovnog dohotka građanima nakon jedne godine probnog projekta, javlja BBC.
Finska odustaje od projekta davanja nezaposlenima 650 evra
Foto: Pixabay
Trenutno 2.000 nezaposlenih Finaca prima 650 evra mesečno kao osnovni dohodak. Oli Kangas, jedan od organizatora projekta univerzalnog dohotka, rekao je da zainteresiranost vlade za projekat nestaje. 
 
"Odbili su da pruže nova sredstva za finansiranje", rekao je Kangas za BBC.
 
Pobornici osnovnog dohotka smatraju da on pomaže nezaposlenima u potrazi za privremenim poslovima i povećava mobilnost na tržištu rada. Probni projekat počeo je u Finskoj u januaru 2017. godine, čime je Finska postala prva država koja je testirala bezuslovni osnovni dohodak. U projektu je učestvovalo 2.000 nasumično izabranih nezaposlenih osoba.
 
Međutim, projekat se neće nastaviti još godinu dana, kako je planirano, jer vlada proučava druge načine reforme sistema socijalne pomoći. 
 
Kada je Finska pokrenula projekat, nezaposlenost u državi bila je na 9,2 odsto, što je najveća nezaposlenost u nordijskoj regiji. 
 
Rezultati probnog projekta biće objavljeni krajem sledeće godine.
  • scarface

    24.04.2018 10:48
    slucajno iyabranih gradjana, bas me zanima kako bi ovo kod nas funkcionisalo......

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet