Kurc: Ne možemo da zabranimo komemoraciju u Blajburgu

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc ocenio je da nije u mogućnosti, kao što nije ni predsednik pokrajine Koruška, da zabrani održavanje komemoracije u Blajburgu.
"Najpre treba da se jasno kaže da je skup koji se održava crkvena manifestacija. Nije na vladi, niti predsedniku pokrajine, a ni pokrajinskoj vladi da odlučuje da li će se taj skup održati", objasnio je on.
 
Na pitanje da li će uslišiti zahtev koruških vlasti da se zakon o zabrani veličanja nacizma proširi na ustaške simbole, Kurc nije želeo da odgovori. On je, međutim, kazao da kršenje aktuelnog zakona mora biti dosledno kažnjavano. 
 
Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije najavilo je da će preduzeti mere za pravnu proveru u vezi simbola i oznaka. 
 
U Austriji su proteklih dana predstavnici više stranaka i organizacija kritikovali održavanje komemoracije u Blajburgu, ocenjujući da se radi o najvećem okupljanju nacista i fašista u Evropi. Takođe su zatražili od vlasti da se taj skup, koji se održava na privatnom posedu, zabrani.
  • EvoOvako

    25.04.2018 09:59
    Pa
    Kada si u koaliciji sa nacijima i kada su ti mrtvi služili za isto za šta i oni koji dolaze tamo, onda ne možeš.
  • Lala

    25.04.2018 09:30
    Crnjak
    Odrzava se na privatnom posedu,sta tu nije jasno?? Dok se cetnicke bahanalije odrzavaju na javnom prostoru na Ravnoj Gori
  • Skretničar

    25.04.2018 08:33
    Možete, ali nećete jer si u koaliciji s nacošima, pa nije baš ugodno zbog njihove ideološke braće u Hrvatskoj.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.