FOTO: Burne reakcije zbog bilborda o srpskoj vojsci u Crnoj Gori

Bilbordi koje su postavile budvanske vlasti na kojima se slavi "oslobodilački ulazak srpske vojske 1918. godine u Budvu", uzburkali su strasti u Crnoj Gori.
Stogodišnjica oslobođenja Budve predstavljena je na način koji nije verodostojan, saopšteno je iz Ministarstva kulture Crne Gore. Na bilborduma se, kako piše, obeležava "sto godina ponosa i slave" i navodi se "na uspomenu dolaska hrabre pobjedonosne srpske vojske koja poslije junačkih pobjeda oslobodi Budvu na Mitrovdan 1918. Postavi opština Budva". 
 
"Najsvežijom propagandom na području Budve, pre svega, šalju se poruke koje nemaju bilo kakvo utemeljenje u istorijskoj faktografiji. Ono što je nesumnjivo je da se kroz pokušaj falsifikovanja istorije pokušava isprovocirati građanski koncept Crne Gore", rekli su u Ministarstvu, prenosi RTCG. 
 
Prema njihovim rečima, svi istorijski izvori nedvosmisleno ukazuju kako je "oslobođenje Budve", zapravo, predstavljalo čin povlačenja austrougarske vojske sa crnogorskog primorja, u čemu nije učestvovala armija nijedne druge države. 
 
"Istine radi, faktografija govori kako se pri povlačenju austrougarske vojske, jedini kontakt jugoslovenskih trupa sa njima na području Crne Gore dogodio u borbama oko Podgorice, 17. i 18. oktobra ("Ujedinjenje Crne Gore i Srbije 1918", Dimitrije Vujović, Podgorica, 1962)". 
 
Iz Ministarstva navode da svi istorijski podaci nedvosmisleno govore da su srpske trupe u Budvu ušle tek po povlačenju austrougarskih, "pa o tom činu nije moguće govoriti kao o oslobođenju u bilo kojoj formi. Naprotiv". 
 
"Stoga, apsolutno je nedostojno i neumesno vršiti reviziju događaja koji su deo crnogorskog kulturnog i istorijskog bića, pa bilo to i putem bilborda", navodi se u saopštenju. 
 
Iz Ministarstva poručuju da je obmanjivanje putem oglašavanja, shodno pozitivnim pravnim propisima, krivično delo i najavljuju da će u slučaju da nadležni lokalni organi ne preduzmu ništa, pokrenuti procedure u cilju utvrđivanja odgovornosti. 
 
"Falsifikovanje istorijskih činjenica društveno je neodgovoran i neprihvatljiv postupak, a Ministarstvo kulture Crne Gore neće nemo posmatrati taj i slične postupke", zaključuje se u saopštenju crnogorskog ministarstva.
 
 
Koordinacioni odbor Crnogorskog pokreta Kotor je Osnovnom državnom tužilaštvu u Kotoru podneo krivičnu prijavu protiv NN lica, vlasnika bilborda i opštine Budva, kao zakupca, zbog krivičnog dela povrede ugleda Crne Gore, kao i zbog krivičnog dela izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje, saopštio je koordinator Koordinacionog odbora Crnogorskog pokreta Kotor Đorđe Kustudić. 
 
Kako navodi, na bilbordima, kroz grad i pored Jadranske magistrale, Opština Budva je postavila plakate koji veličaju okupaciju Crne Gore 1918. godine. 
 
"Na jednom plakatu nalazi se fotografija srpske kraljevske vojske u nastupanju, a bliže donjem levom uglu, velikim masnim slovima piše: '1918 sto godina ponosa i slave 2018'. Na dnu plakata, u tri reda, ispisano je: 'Na uspomenu dolaska hrabre i pobjedonosne Srpske vojske koja poslije junačkih pobjeda oslobodi Budvu na Mitrovdan 8. novembra 1918. Postavi opština Budva'. Na samom dnu, na plavoj pozadini, skoro po širini plakata, velikim slovima ispisana je parola: 'Sto godina od velike pobjede u Prvome svjetskome ratu'. Na drugom plakatu dominira fotografija Leontija Mitrovića. Ispod, u tri reda piše: 'Iguman Leontije Mitrović, ratnik balkanskih ratova i Velikoga rata, sabraćom u proboju Solunskoga fronta'. Bliže donjem levome uglu, masnim slovima piše: '1918 sto godina ponosa i slave 2018'. Na samome dnu, na plavoj pozadini, skoro po širini plakata, velikim masnim slovima ispisana je parola: 'Sto godina od velike pobjede u Prvome svjetskome ratu'", podseća Kustudić. 
 
Prema njegovim rečima, plakat izlaže poruzi Budvu, odnosno Crnu Goru, veličajući njenu okupaciju koju su, na Mitrovdan, 8. novembra 1918. godine, i tih dana izvršile Srpske trupe, piše portal CDM.
  • ex chapman

    25.04.2018 15:57
    @teča
    misliš na vojvodu Živojina Mišića? nosioca Ordena Knjaza Danila I! viteza od Bata i viteza od Sv. Mihajla i Sv. Đorđa (UK)! Grand-Croix Legije časti! čoveka toliko cenjenog da su ga i neprijatelji uvrstili među vitezove: Ritterkreuz reda Franje-Josifa i otomanski viteški red Mecidiye
  • Kika

    25.04.2018 14:36
    @tip
    Hajde covece, mani se mlacenja prazne slame! Ako hoces, naci cu ti hiljadu i jedan link gde se govori i za, i protiv, a i potpuno suprotno od tog tvog linka. Mislim, ako hoces da se "uputis". Najgore je kada neko ko se nikada nije bavio, ali zaista bavio, istorijom, pocne da kopa po internetu, gde svako pise sta mu je volja, pa umisli da je postao strucnjak i upucuje druge.
    Zbog vesto skrivenih krvavih pirova smatramo jedni druge bracom vekovima, jel' to pokusavas da objasnis prostom svetu (odnosno nama)?
    Da nije jako tuzno, bilo bi mozda i smesno..
  • Srpkinja

    25.04.2018 14:32
    Okupacija?
    Koliko Srba živi u Crnoj Gori a koliko Crnogoraca u Srbiji?
    O kakvoj okupaciji pričate đetići?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.