Turska: Novinari opozicionog lista Džumhurijet osuđeni na zatvor

Turski sud osudio je više novinara opozicionog lista Džumhurijet na zatvorske kazne zbog pomaganja terorističkim organizacijama, u procesu koji umnogome simbolizuje eroziju slobode medija u Turskoj.
Turska: Novinari opozicionog lista Džumhurijet osuđeni na zatvor
Foto: Pixabay
Trinaest zaposlenih u Džumhurijetu osuđeno je na kazne zatvora između dve i po i više od osam godina, a troje je oslobođeno. 
 
Vlasnik lista Akin Atalaj osuđen je na ukupno više od osam godina zatvora, ali će ostati na uslovnoj slobodi dok se ne završe žalbeni postupci. Isti slučaj je i sa drugim osuđenim novinarima koji su tokom procesa bili na slobodi. Među njima su i glavni urednik Murat Sabundžu i istraživački novinar Ahmet Sik, koji su osuđeni na sedam i po godina. 
 
Novinari i njihovi advokati su tražili oslobađajuće presude, a nakon izricanja kazni Džumhurijet je na sajtu objavio naslov "Bićete osramoćeni pred istorijom". 
 
Optužbe protiv novinara Džumhurijeta su se odnosile na navodnu saradnju sa Radničkom partijom Kurdistana i propovednikom Fetulahom Gulenom, kog Ankara smatra inspiratorom propalog puča u julu 2016. 
 
List je te optužbe odbacio kao "apsurdne" i osudio politički proces koji, prema njihovim rečima, za cilj ima ućutkivanje jednog od poslednjih nezavisnih medija u Turskoj. 
 
Turska zauzima 157. od 180 mesta na rang listi slobode medija Reportera bez granica. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet