U Budvi uklonjen bilbord o srpskoj vojsci

Budvanska Komunalna policija uklonila je danas sa zidina Starog grada sporni bilbord koji je veličao jubilej ulaska srpske vojske u Budvu 1918. godine, posle Prvog svetskog rata.
"Ustanovljeno je da ne postoje svi papiri koji su neophodni za postavljanje reklamnog materijala i pano je uklonjen", kazao je načelnik Komunalne policije Aleksandar Mijatović.
 
Bilbord Odbora za proslavu sto godina od oslobođenja Budve u Prvom svetskom ratu izazvao je negativne reakcije u Crnoj Gori. Crnogorska vlada je ocenila da su ti bilbordi "pokušaj provokacije građanskog koncepta Crne Gore".
 
Premijer Duško Marković je osudio postavljanje bilborda kao "falsifikovanje istorije" i "atak na državu". Reagovalo je i Ministarstvo kulture Crne Gore i upozorilo lokalnu vlast da zbog postavljanja bilborda mogu biti podnete krivične prijave.
 
"Najsvežijom propagandom na području Budve, pre svega, šalju se poruke koje nemaju bilo kakvo utemeljenje u istorijskoj faktografiji. Nesumnjivo je da se kroz pokušaj falsifikovanja istorije pokušava isprovocirati gradjanski koncept Crne Gore", navodi se u tom saopštenju.
 
Po navodima Ministarstva, "svi istorijski izvori nedvosmisleno ukazuju da je 'oslobadjanje Budve', zapravo predstavljalo čin povlačenja austrougarske vojske sa Crnogorskog primorja, u čemu nije učestvovala armija ni jedne druge države". Ministarstvo kulture dodaje da su "srpske trupe ušle u Budvu tek po povlačenju austrougarskih, te da nije moguće govoriti o oslobadjanju u bilo kojoj formi".
 
Bilbord je postavljen na zahtev gradskog menadžera Mila Božovića, iz Demokratskog fronta (DF), što su uglavnom kritikovali njegovi partneri u lokalnoj vlasti.
  • zaista

    27.04.2018 11:57
    Ju
    Bas me pogodila ova vest..... Toliko mi to znaci ko je sta radio pre 100godina, a frizider prazan, ne znam hocu li platiti racune.... Zaista vest je veoma bitna za moj opstanak. A verujem i vas.
    Sramota. Ajd vise dosta sa nacionalnim s**njima. Hocu da zivim normalno. Vama ljudi ako je do isterivanja necega, ajd na livadu pa se terajte. Meni je rata dosta za ceo zivot.
  • Bojan

    27.04.2018 00:39
    "Istorija
    26.04.2018 • 21:31
    Tako su i Novi Sad oslobodili... Herojski ušli u već ispražnjen grad"

    A kaži nam molim te istoričaru, zašto se grad "ispraznio"? Dosadile vojsci monarhije novosadske frajle? Ili su se možda povlačili pred nekom drugom vojskom? Onom čiji su narod palili u crkvama u Mačvi i čije su žene vešali na bandere?
  • Beowulf

    26.04.2018 22:00
    Bravo braćo Crnogorci!
    Imam teoriju da nam uvek naj veći uđe baš od braće. Braća Hrvati, braća Crnogorci. Ostali su nam još samo braća Rusi... Meni lično već mnogo ovog bratskog seksa.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet