Korejski lideri dogovorili denuklearizaciju

Severnokorejski lider Kim Džong Un i predsednik Južne Koreje Mun Džae-in potpisali su danas deklaraciju kojom su dogovorili rad na "potpunoj denuklearizaciji Korejskog poluostrva".
AP navodi da, i pored dogovora oko toga da se poluostrvo oslobodi nuklearnog naoružanja, dve Koreje nisu uspele da ponude bilo kakve nove specifične mere kako bi se to postiglo.
 
Kim se u crnoj limuzini i u pratnji telohranitelja vratio u Južnu Koreju, ali će kasnije ponovo doći na večeru u Panmundžomu koju organizuje Mun.
 
Lider Severne Koreje je ranije danas prvi put prešao granicu i stigao u Južnu Koreju gde ga je dočekao tamošnji predsednik Mun Džae-in, koji ga je pohvalio zbog "veoma hrabre odluke" da dođe na Jug na istorijski sastanak dve Koreje. Kim je po prelasku granice u demilitarizovanoj zoni izjavio da mu srce "sve vreme udara kao ludo".
 
"Osećam se kao da ispaljujem signal na startnoj liniji u trenutku pisanja nove istorije (dve Koreje) u odnosima Severa i Juga, mira i prosperiteta", kazao je Kim Munu kada su seli za pregovarački sto. Ovaj sto je napravljen tako da tačno 2.018 milimetara razdvaja dvojicu lidera tokom razgovora iza zatvorenih vrata.
 
Stotine južnokorejskih konzervativnih aktivista zapalilo je dve papirne severnokorejske zastave sa slikom Kima, njegovog oca i dede, tokom mitinga koji je održan u blizini pograničnog sela Panmundžom gde se samit održava.
 
"Podnesi ostavku, Mun Džae-inu", vikali su demonstranti.
  • Koagulant

    27.04.2018 16:11
    Naravoucenije - napravis nuklearku i mir svuda oko tebe...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izabrana treća vlada Andreja Plenkovića

Posle desetočasovne rasprave Hrvatski sabor je izglasao treću vladu Andreja Plenkovića, bivšeg i budućeg premijera i predsednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Četiri osobe poginule u jakoj oluji u Hjustonu

Četiri osobe su poginule juče u Hjustonu, u američkoj saveznoj državi Teksas, u jakoj oluji koja je izazvala i velike materijalne štete, brojne probleme u energetskom sistemu i lomila drveće.