VIDEO: Četvrt veka od ubistva sarajevskih Romea i Julije

Na današnji dan pre 25 godina ubijen je mladi par, Srbin Boško Brkić i Bošnjakinja Admira Ismić, koji su umrli zagrljeni na mostu u Sarajevu.
Dvoje mladih Sarajlija odlučilo je 18. maja 1993. da napusti ratom zahvaćen grad. Uspeli su da pronađu veze kod zaraćenih strana i da zajedno krenu preko mosta Vrbanja na Grbavici. Snajper je prvo ubio Boška, a zatim je ranjena i Admira koja je izdahnula nakon desetak minuta, držeći u naručju mrtvog momka.
 
Njihova tela ostala su da leže zagrljena na mostu čitavih sedam dana jer su međunarodne snage odbile da pomognu u uklanjanju tela, dok su se zaraćene strane međusobno optuživale ko je kriv za smrt dvoje mladih.
 
Tela su kasnije uz pomoć Radnog voda izvučena na Grbavicu, deo Sarajeva koji je tada bio pod kontrolom Vojske Republike Srpske. Sahranjeni su u Lukavici na srpskom vojničkom groblju, ali su im tela 1996, po želji Admirinih roditelja, prenesena na groblje Lav u Sarajevu.
 
O njihovoj tragičnoj sudbini zbog koje su postali simbol stradanja u BiH i zbog koje su nazvani sarajevskim Romeom i Julijom, napisano je mnogo tekstova i snimljeno mnogo dokumentarnih filmova, u kojima su govorili Admirini i Boškovi roditelji, prijatelji koji su učestvovali u dogovoru oko prelaska, svedoci ubistva i druge osobe iz života mladog para.
 
Obdukcije njihovih tela nikada nisu urađene, niti je vođena istraga koja bi pokazala iz kog je pravca pucano na njih tako da su ubice do dan danas ostale nepoznate.
 
Edin Garaplija, bivši agent tajne policije je u intervjuu "Slobodnoj Dalmaciji" optužio bošnjačku specijalnu jedinicu "Ševe", za ubistvo mladog para, iako se dugo verovalo da je to učinila srpska strana.
 
 
  • milenko

    19.05.2018 07:02
    :-(((
    To je bilo moje Sarajevo-hiljade i hiljade ovakvih brakova !!!.
  • Monika

    18.05.2018 23:44
    Igrani film
    O kakvim se sve glupostima snimaju igrani filmovi a ovakva jedna priča još nije doživela jednu antiratnu ekranizaciju, bez optuživanja ijedne strane za krivicu u ovom konkretnom slučaju i uopšte, već o pobedi ljubavi nad besmislom građanskog rata.
  • Мунгос

    18.05.2018 17:59
    @ Rambo,
    Претерујеш, нисте баш толика.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet