FOTO: Ogorčeni građani umrlicom obavestili javnost da je elektrodistribucija mrtva

U Petnjici, na severu Crne Gore, građani su umrlicom obavestili javnost da je elektrodistributivna mreža "mrtva".
"Sa neizmernim bolom i poslednjim izmirenim računom za struju obaveštavamo građane Petnjice da je posle teškog stanja i dugotrajnog nemara nadležnih elektrodistributivna mreža u Petnjici mrtva", navodi se na umrlici.
 
Kkao pišu "Novosti", "umrlice" sa uvodnim tekstom ovog sadržaja i dva loga, CEDIS (Elektroprenosnog sistema Crne Gore) i EPCG, nedavno su izlepljeni na mnogim mestima u Petnjici. Potpisali su ih "građani Petnjice koji redovno izmiruju dug za struju i koji već 50 godina trpe ovakvo stanje..."
 
Mnogima sa strane se to učinilo smešno, posebno kada se zna da petnjički šereti često znaju i da ispišu table sa nazivima ulica, poput one "Ulica sumnjivog lica", ali umrlica je, po opštoj oceni, ukazala da je stanje elektrodistributivne mreže na području najmlađe crnogorske opštine katastrofalno, jer, u Petnjici se tvrdi da u mesnom centru u selima skoro svakodnevno imaju problema sa snabdevanjem električnom energijom. Toliko, da je sa radom stao pogon za proizvodnju peškira, a štete trpi i jedina mlekara i sirara "Radmančica".
 
"Imamo probleme zbog loše struje, čestih nestanaka. Ne mučimo se samo mi i naši gosti, probleme imaju zdravstvene ustanove, u kućama 'crkavaju' aparati", pričaju u jednoj kafani u Petnjici i tvrde da je pisano EPCG, CEDIS, ali nije bilo vajde od toga.
 
"Ovde živi bistar svet, pa su na šaljiv način opomenuli elektroprivrednike. Glavni problem Petnjice je što se područje opštine napaja sa 10 KW elektrovodom, što nije dovoljno", objašnjavaju u Opštini Petnjica.
 
Očekuju se ove godine znatno veća ulaganja u elektrosistem, posebno u stubne trafostanice, što bi doprinelo stabilnosti u napajanju električnom energijom.
 
"Područje Petnjice snabdeva se uglavnom uredno, osim u slučajevima loših vremenskih prilika. Navodi da su prekidi u napajanju električnom energijom svakodnevni, nisu tačni. Prema podacima nadležnih službi,u udarnim zimskim mesecima, kada su inače najčešći prekidi na mreži zbog lošeg vremena, bilo je ukupno manje od 20 sati neplaniranih prekida na području opštine", saopšteno je iz CEDIS.
 
Napominju da je na ovom području u toku prošle godine ugrađeno više od 200 stubova, oko pet kilometara kablova, kao i ostalih elemenata distributivnog sistema.
 
"Ove godine, pored radova u niskonaponskoj mreži, predviđeni su radovi u trasama dalekovoda Trpezi i Petnjica, kao i radovi na dalekovodu Petnjica-Tucanje. U naredne tri godine, u cilju poboljšanja elektrosnabdevanja na području Bihora, ukupno ulaganje predviđeno planom investicija će biti oko 250.000 evra", kažu iz CEDIS.
 
Autor knjige o malim elektranama na području Polimlja, Miodrag Barjaktarović, kaže da ovakvog apsurda teško da negde može biti, jer u Petnjici je odmah posle Drugog svetskog rata bila izgrađena mala hidroelektrana, čiji ostaci su i sada vidljivi.
 
"Kao i sve druge iz tog doba, ova hidroelektrana nije bila velikog kapaciteta. Strujom je snadbevala važnije zgrade u tadašnjoj opštini, kao i nekoliko desetina kuća. Radila je nekoliko godina, dok nije napravljen dalekovod kojim je struja na područje Bihora dovedena iz pravca Berana", kazuje Barjaktarović.
 
Barjaktarović napominje da je nekada na području Bihora bilo stotinu vodenica, od kojih nijedna nije sačuvana, ali je realna mogućnost da se na mestima tih vodenica instaliraju male protočne hidroelektrane, čiji bi zbir struje koju bi proizvodile bio možda dovoljan za potrebe čitavog ovog kraja. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet