Šta je sve Erdogan poručio u Sarajevu

Turski predednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da su vlade evropskih zemalja, za razliku od BiH, pale na ispitu iz demokratije.
On je to istakao na Kongresu Unije evropskih-turskih demokrata (UETD) u olimpijskoj dvorani "Zetra" u Sarajevu.
 
"Evropske države koje smatraju da su kolevka demokratije, danas su pale na ispitu. A BiH je danas pokazala da je demokratska država", rekao je Erdogan na Kongresu UETD-a, koji je zapravo predizborni skup uoči prevremenih predsedničkih izbora u Turskoj, zakazanih za 24. juni. 
 
Erdogan je planirao da predizborne skupove vladajuće AK partije održi u Nemačkoj i Holandiji, ali su vlasti tih zemalja to zabranile. Turski predsednik je rekao da je narod BiH, održavanjem skupa u "Zetri", "pokazao da prijateljstvo i zajedništvo sa narodom Turske traje i da će trajati", podsetivši da mu je bošnjački ratni lider Alija Izetbegović pred smrt "ostavio jedan zavet". 
 
"Rekao mi je - Erdogane, vi se pobrinite za ovo područje. Mi BiH nikada nismo smatrali drugim područjem. Uvek ćemo biti uz BiH. Evropski prostor za nas nije ništa novo", istakao je on. 
 
Navodeći da su mnogi Turci otišli u evropske zemlje kako bi "ostvarili svoj san o budućnosti", Erdogan je istakao da je Turska uvek imala istorijske odnose s zemljama Evrope. 
 
"Mi nismo došljaci u Evropu, naši očevi su hiljadugodišnji Evropljani. Iako smo nakon odlaska Osmanlija povukli naše veze sa Evropom, one nikada nisu prekinute. Evropa, koja nam je do juče bila tuđina, postala nam je domovina", ocenio je predsednik Turske. 
 
On je upozorio da se ne smeju uništiti veze Turaka u Evropi i domovini, dodavši da je Turska osnovala instituciju koja se bavi pitanjima dijaspore. Erdogan je najavio nove projekte za turske državljane u dijaspori, ističući da se u nekim zemljama o njemu loše govori "zbog razjedinjenosti turske zajednice u tim zemljama". 
 
"Sa jedne strane u nekim zemljama možete videti građane sa turskom zastavom, a sa druge strane sa zastavom nekih organizacija", rekao je Erdogan. 
 
Prema njegovim rečima, došlo je vreme da se svi Turci ujedine, dodavši da evropski Turci imaju zadatak da obavezno uzmu državljanstvo države u kojoj žive, ali da ne gube prava u Turskoj. "Čuvajte svoju veru i jezik. Ako to izgubite bićete izgubljeni", dodao je Erdogan. 
 
Turski predsednik je istakao da narod mora imati pravo demokratskog glasa i da će ga imati i na 24. juna na parlamentarnim i predsedničkim izborima. On je naglasio da se mora osujetiti neprijateljstvo prema Turskoj u pojedinim evropskim zemljama, pozivajući dijasporu da bude aktivna u političkom životu država u kojim žive. 
 
Erdogan je izjavio i da su se Bošnjaci, tadašnji bosanski muslimani i Turci, zajedno borili u bici na Dardanelima i da se "ponovo mora postići takvo jednistvo". "Glas koji se diže iz Sarajeva je nagoveštaj na predstojećim izborima. Ustanite. Znate naš pozdrav. Jedna zastava, jedna država, jedna domovina", rekao je Erdogan. 
 
Turski predsednik boravi u jednodnevnoj poseti BiH, tokom koje se prvo sastao sa predsedavajućim Predsedništva BiH Bakirom Izetbegovićem, posetio grob bošnjačkog ratnog lidera Alije Izetbegovića i predizborni skup u organizaciji UETD-a. Pre odlaska iz Sarajeva, Erdoganu je uručen počasni doktorat Internacionalnog univerziteta.
  • hriscanin

    21.05.2018 11:26
    Islamizacija Evrope u toku.....
  • crnjak

    21.05.2018 09:39
    Ovo je skandal sta ovaj prica, oni su evropljani i to hiljadugodisnji, i naravno, jedna zastava, jedna država, jedna domovina- fali jos i ein volk.
  • Vlada

    21.05.2018 06:05
    ---
    Stara poslovica, ko o čemu, *urva o poštenju. Tako i diktator o demokratiji, a njegovi preci beskrupulozni osvajači. Ista stvar i u našem dvorištu, radikalno napredno!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Odbor Saveta Evrope sutra o prijemu Kosova

Odbor Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) za politička pitanja i demokratiju razmatraće sutra izveštaj Dore Bakojani o aplikaciji Kosova za prijem u Savet Evrope.

Odloženo izručenje Asanža u SAD

Sud u Velikoj Britaniji saopštio je danas da osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž još ne može biti izručen SAD koje ga terete za špijunažu.