Tramp posthumno pomilovao boksera Džonsona

Američki predsednik Donald Tramp pomilovao je danas posthumno boksera Džeka Džonsona, prvog crnog prvaka u boksu u teškoj kategoriji osuđenog pre više od 100 godina zbog veze sa belkinjom.
Tramp je rekao da odluka o pomilovanju ispravlja grešku u istoriji Amerike, prenosi Rojters.
 
Predsednik SAD je ranije rekao da ga je na razmišljanje o pomilovanju Džonsona podstakao njegov prijatelj, glumac Silvester Stalone, zvezda filma "Roki". "Njegova iskušenja su bila izuzetna, njegov život bio je kompleksan i kontroverzan. I drugi su to razmatrali, mnogi su mislili da će to biti učinjeno, ali da, ja razmatram potpuno pomilovanje", naveo je Tramp.
 
Džonson je legendarna ličnost u svetu boksa, a njegov život bila je tema više biografija, drama i dokumentaraca, navodi AP. Postao je šampion 1908. a pobedio je u 73 meča, 40 nokautom i imao je 13 poraza. Godine 1913. godine osuđen je zbog kršenja "Manovog zakona", kojim je bilo zabranjeno prevoziti žene preko granica država "zbog nemoralnih razloga". Posle presude pobegao iz zemlje, ali se nekoliko godina kasnije vratio da bi odslužio kaznu od 10 meseci zatvora.
 
Pokušao je da obnovi karijeru po izlasku iz zatvora, ali nije uspeo da povrati titulu. Poginuo je u saobraćajnoj nesreći 1946, u 68. godini. Ženio se tri puta, a sve supruge su bile belkinje. Nije imao dece.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet