SAD uvele sankcije iranskim i turskim aviokompanijama

SAD su uvele sankcije protiv više iranskih i turskih kompanija i aviona, za koje navode da su prevozili oružje, borce i novac u Siriju i Liban.
Sankcije su, pre svega, uvedene protiv četiri iranske aviokompanije.
 
Kompanije kojima su SAD uvele kaznene mere povezane su sa kompanijama "Mahan er" (Mahan Air) i "Meradž er" (Meraj Air), saopštilo je američko Ministarstvo finansija.
 
U saopštenju se navodi da je sankcionisan i izvestan broj aviona tih kompanija, kao i avioni kompanija "Kaspijan erlajns" (Caspian Airlines) i "Puja er" (Pouya Air).
 
Vašington je zapretio sankcijama i aviokompanijama koje tim avionima daju pravo sletanja i pružaju im usluge.
 
"Nepoštena praksa koju ove aviokompanije primenjuju kako bi na nezakonit način dobile usluge i američku robu još je jedan primer dvoličnosti s kojom iranski režim operiše", saopštio je američki ministar finansija Stiven Mnučin.
 
Vašington je sankcije uveo i protiv tri osobe - jedne iz Turske i dve iz Irana, za koje navodi da su povezane sa tim aviokompanijama i firmama koje se bave vazduhoplovstvom.
 
Ovo su najnovije sankcije SAD u pokušaju da ekonomski "pritegnu" Iran kako bi blokirale napore te zemlje da razvije nuklearno oružje, napominje Rojters.
 
Ranije ovog meseca, SAD su se povukle iz nuklearnog sporazuma kojim su 2015. godine Iranu ublažene sankcije u zamenu za ograničenja nuklearnog programa Teherana.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Odbor Saveta Evrope sutra o prijemu Kosova

Odbor Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) za politička pitanja i demokratiju razmatraće sutra izveštaj Dore Bakojani o aplikaciji Kosova za prijem u Savet Evrope.

Odloženo izručenje Asanža u SAD

Sud u Velikoj Britaniji saopštio je danas da osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž još ne može biti izručen SAD koje ga terete za špijunažu.