Irci danas glasaju o izmeni zakona o abortusu

Građani Irske glasaće u petak na referendumu o promeni zakona o abortusu, prema kome je prekid trudnoće dozvoljen samo ako ugrožava život majke i koji predviđa kaznu zatvora od 14 godina zatvora za ilegalni abortus.
Irci danas glasaju o izmeni zakona o abortusu
Foto: Pixabay
Ta zabrana uvedena je 1983, godine, kroz osmi amandman irskog ustava, a od 2013. godine, abortus je dozvoljen samo ukoliko trudnoća ugrožava život majke, prenosi Bi-bi-si.
 
Ukoliko bi irska vlada glasala za izmene zakona, Irska bi uvela zakone koji će omogućiti abortus do 12-te nedelje.
 
Pitanje na referendumu glasiće da li se slažete ili ne da se ukine osmi amandman irskog ustava, kojim se brani abortus tako što se jednaka prava daju nerođenom detetu.
 
Protivnici i pristalice tog amandmana koje žive u inostranstvu doputovaće u Irsku kako bi glasali, a pretpostavlja se da je njihov broj oko 40.000.
 
Zbog postojećeg zakona o abortusu, hiljade žena iz Irske svake godine putuju u Veliku Britaniju kako bi izvršile abortus.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.