Oskrnavljena spomen-ploča Titu u Kumanovu

Kukasti krst i neprimereni grafiti ispisani su na spomen-ploči bivšeg doživotnog predsednika SFRJ Josipa Broza Tita u Kumanovu.
Incident se dogodio u noći između četvrtka i petka, odnosno 25. maja, koji se u bivšoj SFRJ obeležavao kao Dan mladosti i rođendan Josipa Broza.
 
Iako se država SFRJ raspala pre više od četvrt veka, građani bivših republika okupljaju se toga dana da odaju počast bivšem predsedniku i to uglavnom oko obeležja koja su podignuta i još postoje u pojedinim gradovima širom nekadašnje Jugoslavije.
 
Ovaj događaj je osudio gradonačelnik Kumanova Maksim Dimitrievski, koji je od nadležnih službi zatražio da se počinioci pronađu i izađu pred lice pravde.
 
"Nije prvi put da se skrnave spomenici iz perioda Drugog svetskog rata. Takva nečovečna dela neće nas onemogućiti da negujemo tradiciju narodnooslobodilačkog rata i Josipa Broza Tita, koji je predvodio borbu protiv fašizma, najvećeg zla čovečanstva i koji su nam omogućili da danas živimo u miru i slobodnoj i nezavisnoj Republici Makedoniji", naveo je Dimitrevski na svom nalogu na Fejsbuku.
 
Osim gradonačelnika, ovaj incident osudili su i građani Kumanova, koji su takođe tražili privođenje počinilaca, preneli su makedonski mediji.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.