Francuska i Holandija protiv pregovora sa Skopljem o priključenju EU

Već izvesno vreme Briselom kruži "non pejper" o neslaganju nekih država, pre svega Francuske i Holandije, da Makedonija u junu dobije datum za otpočinjanje pregovora o priključenju Evrpskoj uniji, čak i ako se dijalog sa Grčkom u vezi sa imenom pozitivno okonča do početka samita lidera EU.
U pomenutom dokumentu, pišu makedonski mediji, piše da pregovore sa Makedonijom i Albanijom o priključenju EU treba odložiti za proleće sledeće godine. Navodi se, između ostalog, da BJRM, uprkos napretka u stvaranju pozitivne atmosfere u toj zemlji, zvanično Skoplje ipak nije pokazalo jasan i značajan napredak u sprovođenju hitnih reformskih prioriteta.
 
Skoplju se zamera to što je implementacija nove reforme pravosuđa "tek započela" i zahteva dugoročni napredak i kontinuiranu promenu ponašanja.
 
Potrebni su, dodaj se, dodatni napori kako bi se obezbedilo zapošljavanje zasnovano na zaslugama i depolitizaciji javne uprave. Naglašava se da je neophodna intenzivnija borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, koja do sada nije dala očekivane rezultate, uprkos ustanovljenog pravnog i institucionalnog okvira. Ocenjuje se da je korupcija rasprostranjena u mnogim oblastima i nastavlja da bude ozbiljan problem, dok je institucionalni kapacitet da se efikasno nosi sa korupcijom pokazao strukturne i operativne nedostatke, među kojima je i političko mešanje.
 
"Pre narednih evropskih izbora, moramo razmisliti o strateškoj agendi za novi period koji će započeti u proleće 2019. godine i učiniti jasnijim šta 27 zemalja članica želi za novu EU. U tom kontekstu verujemo da uslovi za otvaranje pregovora o pridruživanju sa Albanijom i BJRM nisu ispunjeni", navodi se u pomenutom dokumentu.
 
Skeptici u pogledu dobijanja datuma u junu za otpočinjanja pregovora o priključenju Makedonije EU su Francuska i Holandija. Makedonski mediji prenose da vlada potvrđuje da u EU postoji debata o spremnosti Brisela za novo proširenje, ali da je većina država članica za to da zvanično Skoplje dobije datum za početak pregovora u junu.
 
Iz makedonske vlade kažu da su u zemlji načinjene suštinske promene i da je Makedonija na dobrom putu. "Sve države članice EU veruju da bi Makedonija trebalo da nastavi na ovom putu i da intenzivira napredak. A dokaz je poslednja procena Evropske komisije koja je Makedoniju rangirala među najbolje u regionu Zapadnog Balkana kada je o ispunjenju uslova za priključenje reč", navode makedonski meediji, koji podsećaju da je vlada uverena da će Makedonija postati članica NATO, odmah po okončanu spora sa Grčkom o imenu, te da će brže i odlučnije otvoriti vrata EU.
  • Hm

    26.05.2018 22:37
    Neće niko u EU još nekih 10 godina. Svi koji tvrde brž proširenje - laže. Laže iz interesa.
  • Pera

    26.05.2018 18:03
    Pa dobro. Prvo dok je podele. Pa dok se normalizuju odnosi sa Republikom Zapadnom Makedonijom. E onda mogu u EU.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet