Novi španski premijer položio zakletvu držeći ruku na ustavu, umesto na Bibliji

Lider španskih socijalista Pedro Sančes položio je zakletvu stupajući na dužnost premijera držeći desnu ruku na ustavu, a ne na Bibliji.
To je prvi put da neki španski premijer nije položio zakletvu na Bibliji ili raspeću od obnavljanja demokratije, posle diktature generala Fransiska Franka 1975. godine.
 
Sančes je zakletvu položio u subotu u prisustvu kralja Filipa Šestog, dan nakon što je predvodio glasanje o nepoverenju protiv svog prethodnika na čelu vlade, Marijana Rahoja. 
 
Svečano polaganje zakletve obavljeno je u Palati Sarsuela. 
 
Za smenu Rahoja glasalo je 180 poslanika, dok je 169 bilo protiv, a jedan je bio uzdržan. 
 
U Španiji glasanje o nepoverenju ne znači samo smenu premijera već i izbor novog zbog čega je Socijalistička partija, kao druga vodeća stranka na izborima održanim 2016, predložila Sančesa kao kandidata. 
 
Sančes (46) će, kako se očekuje, imenovati svoj kabinet sledeće nedelje.  On je sedmi španski premijer od povratka te zemlje demokratiji krajem 70-tih godina nakon Frankove diktature. 
 
Sančes je u petak rekao da će pokušati da ostane na čelu vlade do kraja mandata aktuelnog parlamenta 2020. godine. 
 
Rahoj je, inače, u prethodnom periodu odbijao da podnese ostavku nakon što je njegova Narodna partija dobila ogromnu novčanu kaznu zbog uzimanja mita.
  • Andrija Šrek

    03.06.2018 13:47
    ...
    Pa naravno. Ljudi evoluiraju, polako...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izabrana treća vlada Andreja Plenkovića

Posle desetočasovne rasprave Hrvatski sabor je izglasao treću vladu Andreja Plenkovića, bivšeg i budućeg premijera i predsednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Četiri osobe poginule u jakoj oluji u Hjustonu

Četiri osobe su poginule juče u Hjustonu, u američkoj saveznoj državi Teksas, u jakoj oluji koja je izazvala i velike materijalne štete, brojne probleme u energetskom sistemu i lomila drveće.