Potpisan sporazum o vraćanju Rohindži u Mjanmar

Mjanmar i agencije UN potpisale su sporazum koji bi mogao do dovede do povratka oko 700.000 Rohindža, pripadnika muslimanske manjine, koji su pobegli od progona bezbednosnih snaga Mjanmara u susedni Bangladeš.
Dve strane potpisale su danas memorandum o razumevanju u kome se obećava uspostavljanje "okvira saradnje" s ciljem stvaranja uslova za "dobrovoljan, bezbedan, dostojanstven i održiv" povratak Rohindža izbeglica.
 
Bezbednosne snage Mjanmara optužene su za masovno kršenje ljudskih prava Rohindža u operaciji početoj u avgustu prošle godine, uključujući silovanja, ubijanja, mučenja i paljenja njihovih domova. UN i SAD opisale su operaciju vojske protiv Rohindža kao etničko čišćenje.  
 
Mjanmar i Bangladeš dogovorili su se u novembru da počnu sa repatrijacijom Rohindža, ali su izbeglice strahovale da će im životi biti u opasnosti u Mjanmaru bez međunarodnog nadzora.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet