Predsednik Makedonije neće potpisati sporazum o novom imenu

Predsednik Makedonije Đorđe Ivanov saopštio je da je njegova konačna odluka da neće podržati, ni potpisati sporazum o novom imenu te bivše jugoslovenske republike, jer smatra da je on štetan po državu i njene građane.
Predsednik Makedonije neće potpisati sporazum o novom imenu
Foto: Pixabay
On je u obraćanju javnosti poručio da je to za njega najštetniji dogovor u istoriji.
 
Ranije danas, Ivanov je nakon samo dva minuta prekinuo sastanak sa premijerom i ministrom spoljnih poslova, koji je trebalo da ga informišu o sporazumu o imenu Makedonije. Njegov kabinet je saopštio da je on nakon dva minuta ustao i napustio sastanak bez želje da sazna više o sadržaju tog sporazuma.
 
"Predsednik Republike Makedonije Đorđe Ivanov primio je danas premijera Zorana Zaeva i ministra spoljnih poslova Nikolu Dimitrova. Obaveštavamo da je sastanak trajao dva minuta", stoji u saopštenju predsedničke kancelarije. 
 
Ivanov se sve vreme protivio načinu na koji je postignut dogovor sa Grčkom. On smatra da novo ime Makedonije treba da bude u okviru aktuelnog Ustava te bivše jugoslovenske republike. 
 
Usmeno dogovoreni sporazum o tome da će novo ime biti Republika Severna Makedinija, koji su nakon više meseci pregovora konačno uspeli da postignu Cipras i Zaev, smatra se istorijskim, a dogovor su pozdravili i najviši zvaničnici EU i SAD. Za makedonsku opoziciju i predsednika Ivanova to ime je neprihvatljivo.
  • Balkanoidi

    13.06.2018 23:27
    Uskopizdili se Bugari.
  • Autonomaš

    13.06.2018 22:39
    Za Boza Bogdanovic, Bor
    To sam ja čuo pre par dana od jedne Makedonke. Ona je rekla da ime Makedonije nije jedini, a ni najveći problem za njihov ulazak u EU. Rekla je da će se Makedonija pocepati na dva dela kad Kosovo dobije nezavisnost. Kaže mi da u pola Skoplja i pola cele makedinje žive Albanci. Mogu se neki ljutiti koliko god hoće, ali za Jogurt revoluciju je PRVI put primenjena sila i to je bio startni pucanj za krvavo cepanje cele Jugoslavije. Tada su se i Makedonci povampirili pa osetili trenutak za svoju Državu. Da nije bilo Jogurt revolucije, velika je šansa da bismo ostali zajedno;na klimavim nogam, ali bez pucanja i ubijanja.
  • Мунгос

    13.06.2018 19:59
    Ђорђе Иванов неће да потпише споразум.
    Изгледа да ће Америка морати опет да пошаље Мирка. Не мора то баш да буде Хојт Ји, али би свилени гајтан морао да буде саставни део торбице коју носи.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet