U Sloveniji branje trešanja opasnije od vožnje motora, na drveće se mahom penju stari

Branje trešanja može biti riskantniji poduhvat od vožnje motociklom bez zaštitne kacige, barem po iskustvu slovenskih traumatologa koji se u poslednje dve sedmice susreću s neuobičajeno velikim brojem teško povređenih u padu s trešanja koje su ove godine bogato rodile.
U Sloveniji branje trešanja opasnije od vožnje motora, na drveće se mahom penju stari
Foto: Pixabay
Od kraja aprila imamo pravu "epidemiju" traumatskih povreda zadobijenih pri padu s trešnje. Do sada smo već obradili više od 50 ljudi, dok ih je prošle godine u celoj sezoni trešanja bilo upola manje - samo 24", rekao je Matej Cimerman, načelnik kliničkog odeljenja za traumatologiju ljubljanskog Univerzitetskog kliničkog centra (UKC).
 
Kako je dodao, radi se o vrlo teškim povredama poput fraktura kičme, butne kosti i drugim lomovima, a rehabilitacija nastradalih traje najmanje pola godine.
 
"Posebno zabrinjava činjenica da je prosečna starost pacijenata viša od 70 godina, a kad ih pitamo zašto su rizikovali i popeli se na stablo, obično kažu da mlađi nisu imali vremena i da je šteta da trešnje ostanu neobrane", kažu na ljubljanskoj traumatologiji.
 
"Klinika nam je praktično puna berača trešanja, takve povrede skoro su prestigle one uzrokovane nesrećama motociklista, koje su karakteristične za ovo razdoblje", kazao je Cimerman, dodavši kako starije ljude stalno treba upozoravati da se ne penju na stabla i tako rizikuju nesreću bez potrebe. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet