Usvojen predlog zakona o novom imenu Makedonije

Makedonska vlada usvojila je danas Predlog zakona o ratifikaciji sporazuma o novom imenu te bivše jugoslovenske republike i prosledila ga u parlamentarnu proceduru.
Usvojen predlog zakona o novom imenu Makedonije
Foto: Pixabay
Sporazum su u nedelju na grčkoj teritoriji Prespanskog jezika potpisali šefovi diplomatije Makedonije i Grčke u prisustvu premijera dveju zemalja, Zorana Zaeva i Aleksisa Cipras.
 
Sporazum je potpisan uprkos protivljenju grčke i makedonske opozicije i građana, koji su organizovali proteste u obema zemljama.
 
Najuticajnija opoziciona VMRO-DPMNE protivi se sporazumu i najavila je preduzimanje mera za sprečavanje ratifikacije, a predsednik Đorđe Ivanov je izjavio da zakon o ratifikaciji sporazuma neće otpisati jer smatra da je on šteta po državu Makedoniju i da je protiv Ustava te zemlje.
 
Da bi sporazum bio ratifikovan, u parlamentu je u prvom glasanju potrebna prosta većina od 31 glasa, s tim da se obezbedi prisustvo 61 poslanika, od ukupno 120.
 
Ako Ivanov ostane pri stavu i ne potpiše zakon, biće obavljeno drugo glasanje u parlamentu, a tada će za izglasavanje biti potrebna natprosečna većina od 61 poslanika, uz kvorum od neophodne dvotrećinske većine.
 
Ivanov ima rok od sedam dana da potpiše zakon.
 
Sporazum o novom imenu Makedonije trebalo bi toj državi da omogući otvaranje pregovora o priključenju EU i članstvo u NATO, već do kraja leta.
 
Sporazumom je predviđeno da se najverovatnije u septembru ili oktobru u Makedoniji održi referendum o (ne)prihvatanju novog imena.
 
Novo ime Makedonije biće "Republika Severna Makedonija".
  • Мунгос

    19.06.2018 01:18
    Лепо је то када се постигне договор, споразум или слично. Све је то знак добре воље. Али можда би требало да се у Споразуму остави нека могућност и за допуне и измене споразума.
    На пример ако некоме досади да буде Бошњак, треба направити амандман, споразум о измени, у Босанац. Или слично.
    Сви ми треба да знамо како се зовемо, то је основни појам. Наравно то је и Људско право.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet