Zaev uveren da će građani na referendumu podržati dogovor o imenu Makedonije

Makedonski premijer Zoran Zaev navodi da veruje da će referendum o imenu Makedonije uspeti a to će, kako ističe, značiti uspeh za svakog građanina Makedonije.
Na pitanje kakav rasplet situacije očekuje kada je reč o makedonskoj strani, gde dosta zavisi od predsednika Ivanova i opozicije, Zoran Zaev u intervjuu za Politiku navodi da sve zavisi od građana.
 
"Nemojte imati dilemu, ništa ne zavisi ni od Ivanova, niti od bilo koga od nas političara. Od građana zavisi. Građani će se na referendumu izjasniti o istorijskom dogovoru s kojim država ide napred", rekao je Zaev.
 
Dodaje da su on i vlada uradili ono što je bilo do njih.
 
"Potrudićemo se da potpuno i temeljno približimo građanima dobrobit dogovora sa Grčkom i da raščistimo sve predrasude kojima neodgovorni političari, vodeći se ličnim interesima, zamajavaju javnost", ističe makedonski premijer.
 
Kaže i da je nepopravljivi optimista i da veruje da će referendum uspeti, a to će značiti uspeh za svakog građanina Makedonije.
 
"Mi smo kao vlada jasno obrazložili svoj stav pred referendum. Da li će imati argumenata i hrabrosti da to naprave i drugi politički subjekti – videćemo. Ali, reč građana će morati da poštuju svi, i predsednik Ivanov i opozicija, i mi kao Vlada", rekao je Zaev.
 
Kako kaže vlada će ispuniti svoju političku dužnost kao vlast – a to je da se sprovede volja naroda.
 
"Ako to podrazumeva da mi kao parlamentarna većina moramo da pokrenemo opozivanje predsednika Ivanova i to ćemo da napravimo – kroz ustavne i zakonske procedure", rekao je makedonski premijer.
 
Na pitanje kako ocenjuje bilateralne odnose sa Srbijom, navodi da su Srbija i Makedonija susedi, ali su pre svega prijatelji, koji dele – istoriju, tradiciju, kulturu i prošlost, a danas ih povezuje i zajednička evropska budućnost.
 
"Ne postoji oblast u kojoj ne možemo unaprediti li početi saradnju. Građani obe države snažno su emotivno povezani, vole se i poštuju, a mi kao političko rukovodstvo takođe imamo obavezu, a vidim i želju kod obe strabe, da im omogućimo ekonomski razvoj i evropske perspektive. Verujte, i sa Republikom Srbijom, u interesu građana i države, to ćemo postići", zaključio je Zaev.
  • Мунгос

    24.06.2018 12:28
    У то име,
    молим Албанце да се масовно одазову на референдум.
    Да осталим покажемо шта значи „народна воља“.
    У крајњем случају, за бројање гласова применићемо напредну методу Европске уније.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet