VIDEO: Trka s vremenom da se spasu dečaci iz pećine na Tajlandu

Kod 12 dečaka i njihovog trenera koji su nađeni nakon devet dana potrage u pećini na Tajlandu su i lekari, a specijalci se utrkuju s vremenom da ih izvuku.
Tajlandske mornaričke foke saopštile su da je svih 13 članova mladog fudbalskog tima, koji su zaglavljeni u pećini na severu Tajlanda zbog poplave, zdravo. Sedam članova mornaričkih foka, među kojima su lekar i medicinska sestra, pridružilo se dečacima i njihovom treneru u pećini u kojoj su potražili sklonište zbog poplave.
 
Komandant mornaričkih foka rekao je da je spasavanje ljudi iz pećine jedna od nekoliko opcija koje se razmatraju, kao i da nema potrebe da se ta akcija požuruje jer su dečaci i njihov trener bezbedni.
 
Britanski Skaj njus prenosi da su mladi fudbaleri verovatno ušli u pećinu, uprkos zabrani ulaska za vreme kišne sezone, u sklopu rituala inicijacije. Kako je jedan od stranih spasilaca koji pomažu tajlandskim kolegama, Britanac Ben Rejmenants, objasnio za britanski medij, deca i njihov trener su "ušli unutra i pokušali da dodju do kraja tunela u nekoj vrsti inicijacije za dečake, koja podrazumeva da se potpišu na zidu na kraju tunela i zatim vrate nazad".
 
Spasilačke službe pokušavaju da ispumpaju vodu iz poplavljene pećine, ali su u velikom problemu sa vremenom, jer iako su monsunske kiše trenutno stale, meteorolozi prognoziraju da će se uskoro nastaviti što znači da će se nivo vode ponovo podići. 
 
Alternativa je da deca i trener preplivaju, odnosno prerone četiri kilometra dug put od komore u koju su se sklonili do ulaza, pri čemu bi ih spasioci vodili i dali im ronilačku opremu. Međutim, ta opcija je opasna iz dva razloga - prvi je taj što deca uopšte ne znaju da plivaju, zbog čega postoji rizik da se udave, a drugi je taj što je put kroz uske, mračne i poplavljene pećinske prolaze izuzetno težak, čak i profesionalnim roniocima.
 
U međuvremenu, dečacima i treneru dostavljeni su energetski gelovi kako bi izdržali dok se ne napravi plan za njihovo bezbedno izvlačenje.
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Tusk rekonstruisao vladu Poljske

Poljski premijer Donald Tusk danas je rekonstruisao vladu, u sklopu koje će dosadašnji koordinator specijalnih službi Tomaš Sjemonjak stupiti na dužnost ministra unutrašnjih poslova.