Danas komemoracija u Potočarima za žrtve Srebrenice

Komemoracija Bošnjacima nastradalim tokom ofanzive srpskih snaga na Srebrenicu u julu 1995. godine, održaće se danas u Memorijalnom centru u Potočarima.
Početak komemorativnog programa najavljen je za 11:30 časova, kada će brojne delegacije položiti vence i odati poštu stradalima. Potom će uslediti verski deo komemoracije i sahrana posmrtnih ostataka 71 srebreničke žrtve, koji su identifikovani od prošle godine.
 
Najmlađa žrtva, koja će biti sahranjena ove godine je 16-ogodišnji Vesid Ibrić, dok je Šahin Halilović, koji je imao 71 godinu kada je ubijen, najstarija žrtva koja će biti sahranjena 11. jula ove godine u Potočarima. 
 
Komemorativni skup u Potočarima obezbeđivaće policija Republike Srpske, uz podršku svih bezbednosnih agencija u BiH.
 
U opštini Srebrenica 11. i 12. jul proglašeni su neradnim danima.
 
Međunarodni sud pravde u Hagu je 2007. godine, u presudi po tužbi BiH protiv nekadašnje SRJ konstatovao da se u Srebrenici 1995. dogodio genocid.
 
Žene u crnom u Beogradu odale poštu žrtvama Srebrenice
 
Organizacija "Žene u crnom" organizovala je sinoć akciju "Srebrenica 8372" na Trgu Republike u Beogradu tokom koje je odala poštu žrtvama genocida u Srebrenici 1995. godine i istakla broj 8.372 kako bi ukazala na broj srebreničkih žrtava.
 
Učesnici akcije razvili su dugo crno platno i pročitali imena žrtava, a potom istakli velike transparente "Srebrenica", "Odgovornost" i "Solidarnost", kao i table sa brojem žrtava ispred kojih su pred kraj akcije prosute latice belih ruža.
 
Predsednica "Žena u crnom" Staša Zajović rekla je da akcijom ta organizacija i njoj srodne organizacije iz cele zemlje obeležavaju najveći zločin u Evropi nakon Drugog svetskog rata i dodala da se u Srbiji na nivou države i društva i dalje poriče genocid u Srebrenici.
 
Ističući da je Srbija jedina zemlja u kojoj pred sudovima nije doneta nijedna presuda u kojoj je zločin u Srebrenici kvalifikovan kao genocid, Zajović je navela da je neophodno da se raskine sa teretom zločina iz prošlosti.
 
"Dok se ne napravi raskid sa prošlošću, mi smatramo da se nastavlja neka vrsta genocida. Neophodno je da se poštuju sudski utvrđene činjenice Međunarodnih sudova, da se prizna dostojanstvo i patnja žrtava, kao i da se organizacijama civilnih društava dodeli trajna lokacija za izgradnju spomenika žrtvama genocida u Srebrenici. Srbija je jedina država do sada koja je prekršila Konvenciju o sprečavanju genocida", rekla je Zajović.
 
Navodeći da predsednik države Aleksandar Vučić prednjači u poricanju genocida u Srebrenici, ona je dodala da i značajan deo opozicionih političara to čini.
 
Predstavnici vlasti u Srbiji, kako je navela, nemaju apsolutno nijedan razlog da idu na komemorativni skup u Potočare, jer nisu ispunili nijednu moralnu ili političku obavezu.
 
"Učinili su sve da 2015. godine spreče donošenje rezolucije o genocidu... Smatram da su činovi izvinjenja ceremonijalnog karaktera, cinični, sramotni i ponižavaju žrtve. To je nevažeće ako nije praćeno preuzimanjem odgovornosti za ono što se desilo devedesetih, a u čemu su bili aktivni učesnici bilo u vidu ratnih huškača i na različitm pozicijama", rekla je Zajović.
 
Skup na Trgu Republike obezbeđivala je policija, a nekoliko metara od Žena u crnom jedan čovek je držao transparent "Hag Laž" i "Stop anti Serb hate propaganda".
  • боље гроб него бот

    12.07.2018 13:55
    ..
    боље гроб него бот
  • Lala

    11.07.2018 13:36
    @Ucesnik rata
    Na kojo tabli Cantera si učestvovo u ratu ? "Organizacija "Žene u crnom" organizovala je sinoć akciju "Srebrenica 8372"" - "U presudi Haški tribunal je ustanovio da odgovornost za stradanje, najmanje 4.970 Muslimana " "Unutar zaštićene zone ostalo je 5.500 naoružanih pripadnika Armije BiH koji su vršili stalne upade na teritoriju koja je bila pod kontrolom Srba: tako su napadnuta sela i zaseoci Blječeva, Konjević polje, Sandići, Loznička rijeka (u dva navrata), Zagoni (u dva navrata), Biljača, Magašići, Hranča, Ježestica (u dva navrata), Zalužje, Fakovići, Boljevići, Sikirić, Bjelovac, Brana Bačići, Kravica, Šiljkovići, Osmače, Međe, Oparci, Obadi, Ratkovići, Magdovići, Kaludra, Brađevina, Brežani, Krnjići, Sase, Zalazje, Milanova vodenica, Podravanje, Skelani, i Višnjica. Pokolj u Bjelovcu se desio 14. decembra 1992. godine.- Knjiga mrtvih Srba Srebrenice i Birča 1992—1995, koja sadrži spisak 3.287 srpskih žrtava ubijenih na području Srebrenice i okoline od strane muslimanskih snaga. " Ma samo žene u crnom i ratnik znaju istinu svi ostali lažu .
  • koješta

    11.07.2018 12:51
    Ja sam sa prošlošću završio i zato me baš zabole za ovu temu. Bilo bi dobro i da vi raskrstite i da nas više ne smarate. Ako se već ne interesujete za istinu onda nas nemojte zamarati ni sa ovim.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet