Išiban jer je pre deset godina pio alkohol

Muslimanima je zabranjeno da piju alkohol, a za to krivično delo u Iranu je predviđena kazna od 80 udaraca bičem.
Ali vest da je kontroverzna kazna izvršena nad čovekom koji je pio na venčanju pre više od jedne decenije zbunila je organizacije za zaštitu ljudskih prava, piše Radio slobodna Evropa.
 
Iranski državni mediji izvestili su da je 10. jula u istočnom gradu Kašmaru javno bičovan čovek identifikovan samo kao M. R. Kazna je objašnjena presudom koja je izrečena pre 10 godina nakon što je proglašen krivim za konzumiranje alkohola na venčanju kada je imao 14 ili 15 godina.
 
Prema državnom Klubu mladih novinara, venčanje se pretvorilo u tragediju kada je rasprava među gostima na zabavi rezultovala smrću 17-godišnjeg dečaka. Tužioci u Kašmaru su navodno rekli da M. R. nije bio uključen u nasilje.
 
To što Iran dozvoljava kažnjavanje bičevanjem - Krivični zakon islamske republike predviđa da je kazna za konzumiranje alkohola za muslimane 80 udaraca bičem, dok su hrišćani i verske manjine oslobođeni kazne - oduvek je bio razlog za nezadovoljstvo grupa za zaštitu ljudskih prava. Ali zbog ovog slučaja Amnesty International je ostao u neverici.
 
U izveštaju od 11. jula, borci za ljudska prava osudili su šibanje u Kašmaru nazivajući ga "još jednim stravičnim primerom istaknutih prioriteta iranskih vlasti" i "šokantnim zanemarivanjem osnovnih ljudskih prava".
 
"Niko, bez obzira na godine života, ne treba da bude podvrgnut bičevanju", navodi se u izveštaju Filipa Lutera, direktora za istraživanja i promociju Amnesty Internationala za Bliski istok i Severnu Afriku. "Zvuči neverovatno da je dete gonjeno zbog konzumiranja alkohola i osuđeno na 80 udaraca bičem."
 
Fotografija koja je objavljena uz izveštaj Amnesty Internationala pokazuje prebijenog čoveka vezanog za drvo kojeg šiba muškarac u crnoj uniformi i s maskom za skijanje na licu. U pozadini se vide ljudi koji posmatraju šta se dešava.
  • Hm

    16.07.2018 16:03
    Ovo treba uvesti i kod nas za korupciju. Nešto si nekom namestio preko veze? 80 udarca! Bičevaoci neće stizati da odrade posao! Eto nama novih radnih mesta.
  • Igor

    16.07.2018 15:37
    @Maki

    Kakvo sibanje, u Saudijskoj Arabiji leti glava,bukvalno, i za manje prekrsaje.

    https://www.liveleak.com/view?t=7f3_1428865743
  • 'cultural diversity'

    16.07.2018 10:59
    Sibanje je merodavna kazna serijatskog zakona. Razlicite kulture sveta imaju razlicite poglede na svet, i otud razlicitost u onome sta je prekrsaj, sta nije i kako se on kaznjava.
    Amnesty International: kakva je to rasizam osuditi kulturalnu razlicitost???
    ili je AI bio sokiran sporoscu suda...posto je kazna usledila deset godina kasnije...?
    #pravdazareligijumira!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

U Hrvatskoj počela predizborna tišina

U Hrvatskoj je u ponoć stupila na snagu predizborna tišina uoči parlamentarnih izbora u sredu, 17. aprila, a trajaće do zatvaranja birališta u 19 časova.

VIDEO: Tuča u gruzijskom parlamentu

Na sastanku pravnog odbora parlamenta Gruzije, gde se raspravlja o projektu zakona o transparentnosti stranog uticaja, jedan od opozicionih poslanika napao je predstavnika vladajuće partije.

Izraelska vojska tvrdi da se taoci drže u Rafi

Izraelska vojska saopštila je večeras da se taoci oteti tokom napada palestinskog islamističkog pokreta Hamas 7. oktobra drže u Rafi, na jugu pojasa Gaze, gde Izrael želi da pokrene vojnu ofanzivu.