VIDEO: Hiljade radnika Amazona protestuje zbog loših radnih uslova

Hiljade radnika u nemačkim skladištima Amazona najavili su štrajk za danas, tokom velikog promotivnog dana 'Prime Day', čime će se pridružiti kolegama iz Španije i Poljske koji štrajkuju od ponedeljka.
Sindikat radnika u uslužnim delatnostima Verdi organizovao je jednodnevni štrajk kako bi istakao svoje zahteve za ugovorima koji bi garantovali zdrave radne uslove u skladištima najveće svetske e-prodavnice.
 
"Poruka je jasna – dok onlajn div zarađuje, štedi novac na zdravlju svojih radnika", rekla je Stefani Nacenberger, vodeća menadžerka za maloprodajni sektor u Verdiju.
 
Neki od radnika u skladištima izjavili su da budu kažnjeni ako uzmu slobodne dane i da toliko naporno rade da ne mogu da uzmu pauzu za wc.
 
Jednodnevni štrajk u šest objekata u Nemačkoj podudara se s Amazonovim promotivnim danom 'Prime Day', dok se radnici u Španiji nalaze u trodnevnom štrajku. U Poljskoj su se odlučili za delimični protest, obavljaju samo najosnovnije poslove.
 
Amazon je saopštio kako očekuju da će se samo deo od 12.000 njihovih radnika u Nemačkoj pridružiti štrajku i da to neće uticati na isporuke.
 
Takođe su naglasili kako Amazonova centralna skladišta nude konkurentsku platu i sveobuhvatne pogodnosti od prvog dana zaposlenja. Stalno zaposleni zarađuju 12,22 evra na sat ili više nakon dve godine.
 
"Verujemo da su poslovi u skladišnim centrima Amazona izvrsni poslovi koji pružaju odlično mesto za učenje veština za početak i dalje razvijanje karijere", rekli su u kompaniji Rojtersu.
 
Nemačka je Amazonovo drugo po veličini tržište nakon SAD-a. Neto prodaja porasla je prošle godine za 20 odsto, na 17 milijardi dolara, što čini 9,5 odsto ukupne prodaje, navodi se u godišnjem izveštaju firme.
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet